16 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Един канадец от Ливан в България: И сте миризливи, и сте мързеливи…

Канадец от Ливан с IT-фирма у нас месеци наред обижда българските програмисти, които работят за него, че са мързеливи и миризливи. Нещо повече, той дори обобщава, че „всички българи сте мързеливи“ и „никоя нация не мирише така лошо, както българите“. Комисията за защита от дискриминация глоби 1000 лв. канадския шеф от арабски произход в България след жалба на мениджъра във фирмата му. На българина това струва над 4000 лева до момента, пише „24 часа“.

Всичко започва през 2012 година, когато канадецът основава фирмата си в София. Идеята му е да създаде социална мрежа за хора по професии. Наема на работа 10 български програмисти. Обидите започнали да валят още в началото. Ливанецът с канадски паспорт обяснявал, че в Северна Америка се работело много по-сериозно, че българите са много мързеливи, че не дават нищо от себе си.

Чужденецът осъждал пушенето по време на обедната почивка и често правел обидни забележки на служителите си. „Лошо миришеш, не си се къпал“, е една от обидите, която взривила българина. Той признава, че това го накарало да се почувства зле, отразило се и на авторитета сред колегите му, защото канадецът го обиждал пред всички.

Лошото отношение продължило и към останалите служители, които сравнявал с 15-годишни момиченца, които се лигавели. Според него те не си вършели работата, а само се оплаквали, че са претоварени. Освен обидите, канадецът от Ливан не спазвал и правилата на българския Кодекс на труда. Той не плащал извънреден труд, карал програмистите да стоят до късно, викал ги на работа и през уикенда.

„Често седях до 23 часа, а на следващия ден бях отново на работа в 8:30“, разказва още програмистът. Вместо похвала обаче той отнасял поредните обиди – „Изглеждаш ужасно и видът ти е уморен, съвземи се, защото създаваш лош имидж на фирмата“. За да са в кондиция, чужденецът карал служителите си да пият енергийни напитки.

Чужденецът се отнасял лошо и към болните си служители. „Всички българи постоянно боледуват и не знаят как да се лекуват! Пиете витамин С и после се чудите защо постоянно боледувате. Ние в Канада имаме много по-сериозни лекарства и изобщо не боледуваме“, казвал той.

Да се накаже обаче канадския шеф не се оказало толкова лесно. Въпреки започналата проверка на Комисията срещу дискриминация, арабинът и адвокатът му приложили хитри хватки, за да протакат решението. Защитната им теза била, че канадецът се шегувал, а българинът не знаел добре английски, за да разбере това.

Двамата поискали да се предостави сертификат за владеене на езика като доказателство пред комисията. „Когато човек крещи срещу теб „шибаняк“, няма как да не го разбереш“, категоричен е програмистът.
Едва тази година 5-членен състав на комисията излиза с решение, че канадецът е употребявал описаните в жалбата реплики. Съставът е квалифицирал тези обстоятелства „като форма на тормоз“ по смисъла на Закона за защита от дискриминация на основата на признаците „гражданство“ и „националност“, обясниха експерти. Заради нарушението е наложена и глоба от 1000 лв. Санкцията, предвидена в Закона за юридическо лице, е в размер от 250 до 2500 лв.

Канадецът обжалва решението в Административния съд София-град.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук