23.2 C
Бургас
вторник, април 16, 2024

Една година затвор за измама с продажба на БМВ

Наказание 1 година лишаване от свобода при първоначален строг режим наложи Районен съд – Бургас на Мирослав Горанов от с. Добролево, област Враца.  Той бе признат за виновен в това, че е измамил жител на Бургас с продажба на БМВ.  След като провел множество телефонни разговори и две лични срещи с клиента той му взел 1000 капаро, да бъде докаран автомобила в Бургас и евентуално закупен, в случай, че бъде одобрен от купувача. БМВ

Горанов е осъден да заплати на пострадалия 1 000 лв. обезщетение за причинени имуществени вреди от непозволеното увреждане, ведно със законната лихва.

По делото е установено, че пострадалият позвънил по обява в интернет сайт, предлагаща продажба на лек автомобил „БМВ“, на лице, което се представило за Емил Желязков. Той му казал, че колата е в много добро състояние, но за повече подробности може да се обърне към неговия представител в гр. Бургас. Така купувачът се свързал с подсъдимия Горанов, който от началото на 2013 г. живеел със семейството си под наем в града. Срещнали се на бензиностанция и Горанов обяснил, че колата ще пристигне в България на 26.01.2013 г. Пострадалият казал, че иска да я види и тогава ще прецени за покупката.

На 25.01.2013 г. той получил СМС от Желязков, а след това в телефонен разговор с него бил уверен, че „БМВ-то“ ще бъде вечерта в България. На следващия ден обаче никой не го потърсил, а на неговите обаждания Желязков и Горанов не отговаряли. На 29.01.2013 г. подсъдимият потърсил клиента си и му обяснил, че автомобилът е в официалния сервиз на „БМВ“ в гр. София, и ако иска да го закупи, трябва да му даде капаро. Срещнали се отново на бензиностанцията в гр. Бургас и обсъдили подробности около колата, която трябвало да пристигне на другия ден в града, и за сделката. Пострадалият носел капаро от 1000 лв., но не желаел да изготви разписка за тях на ръка, затова отишли в копирен център. Служителката, съставила документа, и купувачът видели личната карта на Горанов. В разписката били вписани номер на двигателя и на рамата на автомобил „БМВ“,  които Горанов прочел от листче. Още преди това той и Желязков обяснили на пострадалия, че показанат в обявата кола е продадена и те му предлагат да види друг модел с тези данни. Уговорили се, ако клиентът не го хареса, да му върнат капарото. Пред служителите в копирния център пострадалият дал 1000 лв., а Горанов подписал разписката.

На другия ден подсъдимият уверил пострадалия по телефона, че автомобилът тръгва за Бургас, а по-късно телефонът му и този на Желязков били изключени.         Разследването не е установило Горанов да има съучастник, а СМС-ът от телефона на „Желязков“ бил изпратен от IP адрес на наемодателя на подсъдимия.

Присъдата на Районен съд – Бургас подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Бургас.

Представените по делото доказателства сочат, че Горанов е предлагал в други райони на страната по подобна измамна схема селскостопанска техника. Тези дела, на фаза досъдебно производство, се водят в различни райони на страната. В момента той търпи мярка за неотклонение, задържане под стража, взета му от Районен съд – Бургас на 13.02.2014 г. по разследване по обвинение в това, че в периода от 18 май 2012 г. до 27 май 2012 г. с три банкови превода на обща стойност 15 979,50 лева, с цел да набави за себе си и за друго лице имотна облага възбудил и поддържал заблуждение у пострадалия, че ще му продаде и достави комбайн, съгласно предварителен договор от 17 май 2012 г.

Преди това Горанов е търпял мярка за неотклонение задържане под стража, наложена от Районен съд – Враца.

             

.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук