13.8 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Екипажът на „Дръзки“ проговори след инцидента с падналия хеликоптер: Ударът беше минимален

Специалната комисия, назначена от министъра на отбраната, продължава разследването на инцидента с падналия военен хеликоптер „Пантер” в Черно море, при който загина 38-годишния командир на екипажа Георги Анастасов. Помощ на пострадалите е оказал екипажа на фрегатата „Дръзки“ и водолазен катер, който е бил в близост до инцидента. Днес участвалите в спасителната операция старшини и матроси дадоха извънреден брифинг във военноморска база „Атия“.  По тяхна информация една перките на хеликоптера се е ударила в носовата част на фрегата „Дръзки“, участвала във военното учение „Черно море” 2017.

„Всъщност хеликоптера се удари в предната част на кораба. Командирът веднага подаде сигнал за тревога. Корабът беше насочен в посоката, в която летеше хеликоптера след удара. Последваха действия по указване на помощ при паднал хеликоптер с всички команди и доклади, които се полагат“, коментира капитан II ранг Георги Савов.

Спасителите са извадили пострадалите при катастрофата за само 12 минути. Двата екипа са били мобилизирани за по-малко от минута. Фрегата „Дръзки” е следвала плътно повредения хеликоптер в продължение на минута преди той да падне във водата, каза командирът на фрегатата. Ударът между нея и военния хеликоптер е бил минимален, смята той.

„Всъщност почти нищо не се усети, защото беше докосване да го кажем, съприкосновение. Не е удар в смисъл, който сме виждали… да се разпиляват част и така нататък“, каза капитан II ранг Ивайло Иванов, командир на фрегата „Дръзки”. Въпреки отломките и керосина във водата, ст. лейтенант Димитър Бахчеванов се гмурка и успява да извади заклещения в хеликоптера командир. „В такава ситуация, когато доближихме и видиш, че човек се нуждае от помощ, ти не мислиш за нищо друго”, сподели ст. лейтенант Димитър Бахчеванов. Разследването на Военна прокуратура продължава.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук