16.5 C
Бургас
сряда, май 8, 2024

Еколози и кметове се скараха за Странджа

С размяна на остри реплики между екозащитници и кметове, чийто общини попадат в границите на Парк „Странджа”, премина срещата при областния управител на Бургас. Най-често повтаряната дума беше „баланс на интереси”. Природозащитниците не отстъпиха от позициите си.

Искането на еколозите ОУП да бъде изтеглен и действието му блокирано,  предизвика остра реакция на кмета на Царево.

Остра беше реакцията и на кмета на Малко Търново. Общината изцяло попада в територията на Парк „Странджа” и нито един терен не може да се продаде, а планината се обезлюдява.

Кметовете предложиха също, да се използва европейската практика и държавата да намери форми на компенсации на собственици, чийто имоти попадат в границите на парка и те не могат нито да продават, нито да строят на земите си.

От фондация „Биоразнообразие”  заявиха, че Министерството на екологията трябва спешно да приеме Плана за управление на Парк „Странджа”, който обаче се нуждае от актуализация защото е изготвен през 2003 година. В проекто- плана еколозите са посочили конфликтната зона между Варвара и Ахтопол. Според тях трябва да се развиват самите селища, а не да се застроява крайбрежието между тях.

Областният управител Павел Маринов изрази учудване, че се дискутира само евентуалното застрояване на крайбрежието, а не се говори за икономическата развитие на Странджа.

Срещата приключи без сближаване на позициите на кметове и екозащитници.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук