18.2 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Еколози настръхнаха след разлива край Долно Езерово

Незаконен кран за източване на гориво е основната версия, по която ще работи бургаската полиция след инцидента с продуктопровода на  „Лукойл”. Криминалисти продължават огледите на мястото, заедно с екипи на нефтената рафинерия. Проверяват се километрични участъци от продуктопровода.

В същото време продължава и работата не екипите, които опитват да ограничат размера не щетите в района на разлива. Тонове гориво се изляха в река Чакърлийска, а оттам попаднаха в езерото Вая, което е със статут на защитена територия. И министерство и регионална еко – инспекция са категорични: опасност за населението, няма. Изключва се и възможността, разливът да замърси питейната вода или морето.

Не са се случвали подобни екологични катастрофи в Бургас е категоричната оценка на еко-организациите. Оттам заявяват, че влажните зони са изключително крехки екосистеми и всяко подобно замърсяване може да има сериозни последствия за видовете, които обитават езерото. Ще има ли унищожени животински водове ще стане ясно след бъдещи изследвания.

На „Лукойл Нефтохим“ ще бъдат наложени най-строги санкции заради разлива на бензин край бургаския квартал „Долно Eзерово“, заканиха се от екоминистерството. Размерът на санкцията обаче ще бъде ясен след като се уточни периметърът на замърсяване.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук