16.5 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Еко министър в еко кола

Общините кандидатстват за електромобили 

15 милиона лева от ранните продажби на квоти от емисии на парникови газове ще бъдат оползотворени през тази година за екопроекти чрез Националния доверителен еко фонд (НДЕФ). 14 млн. лв. от тях отново са предвидени за подпомагане на проекти за енергийна ефективност на публични сгради. 

Останалите 1 млн. лв. – за първата в България пилотна програма за насърчаване  използването на електрически и хибридни автомобили. Програмата за електромобилите е демонстрационна схема с ресурс от 1 млн. лв. Тя стартира на 31 март и по нея ще може да се кандидатства до 30 май т.г. Бенефициенти могат да бъдат  централната администрация, регионалните й подразделения, както и общинските администрации.

*министърът на икономиката Божидар Лукарски и министър Василева поседнаха в електромобилите, изложени в Интер експо център

Целта на схемата e по опростен механизъм да се предостави частично субсидиране при купуването на превозни средства – електрически или хибридни от типа plug-in. Всяка от администрациите може да кандидатства за получаване на частично субсидиране за купуването на не повече от три превозни средства – за електромобил по 20 хил. лв., а за хибриден автомобил – по 10 хил. лв.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук