14.9 C
Бургас
сряда, май 1, 2024

Експерти за катастрофата в Крушевец: Имаме изправна кола, под 50 км/ч и липса на спирачен път

На 11 януари е изтекъл удълженият срок за разследването на катастрофата в с. Крушевец от 11 септември м.г.. Разследването приключи, текат последните действия по предявяване на материалите, каза наблюдаващият прокурор Димо Маджаров. Според него на този етап няма основание досъдебното производство да се удължава.

снимка: 24 часа
снимка: 24 часа

„Очаквам материалите да бъдат внесени в прокуратурата, след което ще подготвя обвинителен акт”, допълни Маджаров. На 11 септември 36-годишният граничен полицай Костадин Стоянов, който  пътува от Малко Търново към Бургас, преминавайки през Крушевец с личното си рено, навлиза в платното за насрещно движение, след това се качва на тротоара и помита количка с 11-месечно бебе. Малката Красимира загина на място.

На база на кръвната проба – 0.58 промила, Стоянов бе обвинен за причинена смърт по непредпазливост в пияно състояние. По-късно към това бе добавено и ново утежняващо обстоятелство, тъй като пробата му за дрога също се оказа положителна, макар и с много малко количество за употреба на канабис.

Според извършената автотехническа експертиза колата е била изправна. Огледът на място показа, че няма спирачен път, съобщи „24 часа“. Полицаят се е движел със скорост под 50 км/ч. Костадин Стоянов е под домашен арест.

През ноември разследването бе удължено с 2 месеца.  Адвокат Благой Потеров направи допълнителни искания и поиска ново изследване по т.нар. формула на Видмарк, като е оспорил приложената методология и зададените параметри.  Той настоя и за нов анализ на кръвната проба,  който да бъде извършен в Пловдив, а не в лабораторията към НИКК в София. Разследването обаче преценило, че това е излишно.

Според Пламен Найденов – адвокат на родителите на загиналото дете, делото е изцяло изяснено.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук