11.5 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Експерти изготвят план за защита на водните костенурки в Странджа

Обучителна среща с експерти  на тема „Опазване на водните костенурки” се проведе в Ахтопол в рамките на международния проект на Дирекцията на Природен парк ”Странджа” Be Natur.  

Проектът има за цел да изясни причините за изчезването на различни природни и местообитания и видове от територията на Защитените зони от европейската екологична мрежа Натура 2000, както и да се изправи срещу загубата на биоразнообразие чрез изработването  на общи планове за действие и стратегия за опазване на природното наследство и ландшафта в Югоизточна Европа, с приоритет за местообитания и видове, защитени съгласно Директивата за хабитатите и тази за птиците. 

След проведените в рамките на проекта обучителните срещи за застрашените дюни по Южното Черноморие и изчезващия бял щъркел в пределите на Парк Странджа,  гл.ас. д-р Николай Цанков от Националния природонаучен музей представи основните етапи от плана за действие за опазване на блатната костенурка, който се изготвя в рамките на проекта.

Този вид костенурки е единствен представил на своето семейство в Евразия. „Основните заплахи са свързани с унищожаване и увреждане на местообитанията, прякото избиване от рибари и палежи на тръстикови масиви. Заплаха за водните костенурки е и инвазията на чужди видове като червенобузата костенурка, която е масово отглеждан като домашен любимец и често освобождавана от собственици  в природата, тя се конкурира и измества местните обикновена и каспийска блатна костенурка. В тази връзка се препоръчват и мерки за тези конкретни заплахи. Планът за действие ще подпомогне много неправителствени организации, местни общини, научни организации и др., имащи желание да разписват проекти с цел опазване на този вид”, обясни д-р Николай Цанков.

По време на обучителния семинар бяха представени и дискутирани възможности и дейности за доброволческа работа в полза на вида. 

В дискусията взеха участие различни заинтересовани страни: Община Ахтопол,Дирекция на Природен парк Странджа, доброволци, научни и неправителствени организации, учители и др.

По време на работната среща бяха разяснени също законовите и подзаконовите актове за мрежата Натура 2000 .

Международният проект BE-NATUR – „По-добро управление и прилагане на мерките за защита в зоните от мрежата Натура 2000”, се финансира по Оперативна Програма „Югоизточна Европа”.

В проекта участват общо 14 партньора от 7 държави: Унгария, Австрия, Италия, Румъния, , Гърция, Сърбия и България. Продължителността на проекта е 36 месеца, като изпълнението му ще приключи на 31 януари 2014 г. Одобреното финансиране за дейностите в България, управлявани от ДПП Странджа възлиза на 174,000 €.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук