12.6 C
Бургас
сряда, май 1, 2024

Експерти на ЮНЕСКО започнаха проверка в Несебър

Експерти на  ЮНЕСКО и ИКОМОС- Международен съвет за паметниците на културата и забележителните места, започнаха днес проверка на състоянието на Стария Несебър. За мониторинга от Министерството на културата предупредиха още преди седмица, когато напрежението ескалира заради започналото събаряне на надстройките на няколко къщи.

Комисията извършва периодични проверки заради статута на Несебър, като обект, включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, но дали това посещение е по- специално, не стана ясно. Заместник министърът на културата Тодор Чобанов, се оказа твърде лаконичен и обеща повече информация на 2 декември, когато проверката приключи. „Българската държава ще докаже, че може да пази културното наследство, нашето и световното“, заяви Чобанов.

Кметът на Несебър Николай Димитров се е срещнал днес с  Йорданка Кандулкова- директор на Националния институт за опазване на недвижимото културно наследство и са обсъдени въпроси, касаещи възстановяването на нарушения баланс в опазването и управлението на Стария Несебър. Община Несебър е входирала 6  бр. визи за проектиране на покривни конструкции за сградите със премахнато незаконно строителство и 5 броя стари проекти  за част от тези сгради за да бъдат съгласувани с експертите от института. От общината се надяват това да стане бързо, тъй като къщите стоят разкрити, а зимата наближава.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук