13.2 C
Бургас
сряда, май 1, 2024

Експерти от РИОСВ извършиха проверка по сигнала за мъртва видра в Слънчев бряг

Експерти от РИОСВ-Бургас извършиха проверка по сигнал за намерена мъртва видра на плажната ивица в Слънчев бряг. При направения оглед по тялото ѝ е установена рана от вътрешната страна между задните крайници.  Поради наличието на  рана по тялото на видрата е потърсено съдействие от органите на МВР.  По случая се води незабавно досъдебно производство.

Според Наказателният кодекс , който противозаконно унищожи, повреди, придобие, държи или отчужди екземпляр от защитен вид от дивата флора или фауна, когато не представлява маловажен случай, се наказва с лишаване от свобода до три години или пробация, както и с глоба от две хиляди до десет хиляди лева.
Предвидените в Закона за биологичното разнообразие административни наказания са от 100 до 5 000 лева за физическо лице и от 500 до 10 000 лева за юридически лица.
Видрата е защитен вид, включен в Приложение 2 и 3 на Закона за биологичното разнообразие, под закрила са както видът, така и местообитанията му. Видрата е вписана в Червената книга на България – като застрашен вид и в редица Международни конвенции  – Списъка на IUCN в категория „уязвим“, в Приложение 1 на Конвенцията CITES за търговия с видове от дивата флора и фауна, в Приложение 2 на Бернската конвенция за опазване на дивата флора и фауна и природните местообитания.
7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук