18.8 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Експерти: 50 души дневно умират от мръсен въздух у нас

50 души дневно умират от мръсен въздух у нас. Тревожната статистика е на специалистите по белодробни заболявания. С падането на температурите и тежките метеорологични условия, се покачва нивото на замърсяване на въздуха. Причините са масовото ползване на твърдо гориво за отопление, автомобилите и географското положение, съобщи БНТ.

По данни на Изпълнителната агенция по околната среда Видин е един от най-замърсените градове в страната. „Градът е разположен ниско над морското равнище – около 36 метра. Същевременно има отопление изцяло на твърдо гориво, стар е автомобилният парк на града, който се ползва и всичко това води до една висока концентрация на фини прахови частици, а оттам и до чести белодробни заболявания,“ казва пулмологът д-р Иво Илиев.

Изключително замърсен е въздухът и в Пловдив, който за поредна година е един от градовете у нас с най-висока концентрация на фини прахови частици. Основна причина са и метеорологичните условия, които създават нещо като похлупак и не може да се разчисти въздуха, казаха специалисти.

Сред най-уязвими към заболявания вследствие на замърсен въздух,са пушачи и деца. Доктори съветват при кашлица да отидем задължително на преглед и да вземаме нужните мерки, за да се предпазим. „Слагайте шалове – плътните филтрират въздуха. Когато дишате през маска по нея полепват токсични вещества и трябва да се сменят много често, иначе няма смисъл, съветва д-р София Ангелова. Специалистите съветват и да не се спортува интензивно навън при замърсен въздух, понеже повече ще си навредим.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук