12.6 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Цяла римска вила ще експонират за Европейското по футбол на стадиона в Созопол

Модерният стадион в Созопол, ще е бъде първият в света, който ще съчетае археология и футбол.При изграждането на паркинг към спортното съоръжение бяха разкрити  части от римска вила. Археологическото откритие ще бъде консервирано и експонирано и ще се превърне в туристическа атракция за всички гости на Европейското първенство по футбол за юноши през май.

При започването на изкопните работи беше открита една римска вила- 3-ти, 4-ти век. След няколко комисии от НПК се констатира, че трябва да бъде експонирана и ще бъде експонирана , така че едновременно с посещенията на мачовете, хората ще могат да видят и хубави археологически разкопки, които ще бъдат добре експонирани и осветени .”, заяви кметът Панайот Рейзи

Созопол е един от градовете, в които ще се играят част от мачовете на Европейското първенство по футбол за юноши- общо четири срещи, четвъртфинал и полуфинал.

„17 годишните са най-важните за изграждането на една футболна нация . Те са момчетата, които се наблюдават най-много от менажерите  на отборите Те са момчетата, които са основата на всеки един отбор , така че аз се надявам,  че ще има много голям интерес”, допълни кметът.

Супермодерният стадион се изгражда изцяло с общински средства. Инвестирани са над 6 млн.лв., а спортното съоръжение за 3 000 зрители ще е изцяло готово в началото на май.

„За сега всичко върви в срокове-  паркинга, игрището. Съответно двете трибуни са готови, теренът също  е напълно възстановен, така че, ако всичко върви нормално за 7 май, когато е първият мач на Европейското в Созопол, ще бъдем готови”, каза Панайот Рейзи.

Модерната спортна инфраструктура вече се ползва за подготовка на наши и чужди отбори, а Созопол, наред с историческия и културен туризъм, вече залага да привлече гости и с мащабни спортни събития. По думите на Панайот Рейзи на по-късен етап ще бъдат изградени  допълнително  още 2-3 изкуствени игрища, за да се отговори напълно на изискванията на наши и чужди елитни отбори.

„Изцяло влизаме в изискванията на ФИФА. Няколко проверки бяха направени. Тук могат да играят и отбори от българската „А” група и съответно от европейски шампионат. Но за мен важното е друго, една наистина уникална придобивка за Созопол , за моите жители и уникална придобивка за футболистите от цяла България”, обясни кметът на Созопол.

Мащабното спортно събитие ще изтегли летния сезон в Созопол с месец по-рано, а от общинската администрация се надяват хотелиери и ресторантьори да отворят още на 1 май, за да посрещнат гостите на града от цяла Европа.

Кметът на Созопол лично инспектира хода на строителните дейности на супермодерния стадион.

 „ Лично аз мисля, че това е едно страхотно бижу за Созопол и се надявам, че всички мои съграждани го оценят”.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук