16 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Екстрадират наш граничен полицай за съд в Турция? /видео/

Турция обвинява бившия граничен полицай Михаил Цонков  за прострелян бракониер през 2008 г. край Резово. Тогава турска гемия е била прихваната в наши териториални води.. Рибарите не се подчинили на заповедта на граничните полицаи да спрат за проверка. Граничарите се прехвърлили на борда на гемията, където били нападнати от турските рибари. 

След последвала схватка единият от бракониерите е пронизан с четири куршума от автоматичното оръжие на Михаил Цонков. Българският граничен полицай е оправдан на две инстанции и делото срещу него е прекратено. Прокуратурата е преценила, че няма извършено престъпление от Цонков и колегите му, че те са действали в изпълнение на служебните си задължения.  Девет години по-късно Цонков получава призовка от турски наказателен съд.

Днес призовки получиха и неговите колеги Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов. До сега те са били свидетели по делото, сега са обвиняеми.

Адвокатът на Михаил Цанков, Росен Кожухаров коментира, че  призовката не е свързана с процедура по екстрадиция на Цонков, а само с връчване на обвинителен акт. По думите му в Турция също се е водело разследване за инцидента от 2008 г. Не е изключено обаче на по-късен етап турската страна да поиска екстрадиция на обвиняемия.

Бащата на Михаил Цонков Пенчо Цонков има свое обяснение за получената призовка. На 21 март, когато бъде връчен обвинителния акт  ще стане ясно какво е точно обвинението срещу ексграничния полицай.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук