16.1 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Екшън план за защита на редките птици в региона

Екшън план за действия по опазването на редки и защитени видове птици ще се изпълнява до 2022 година. Това обявиха на среща днес от Българска фондация „Биоразнообразие” и експерти от Българско дружество за защита на птиците. Двете организации ще работят ръка за ръка по наблюдението и опазването на пет вида пернати, които обитават главно района на Бургаските езера и Южното Черноморие.

Планът включва десетки стратегически документи, които касаят биологията и особеностите на определения вид. Сред птиците на, които ще се обърне особено внимание попадат: големият воден бик, търноопашатата потапница, белооката потапница и малкия корморан. В плана е включен и къдроглавия пеликан.

Преди да бъдат направени първи стъпки по изпълнението на така наречения екшън план обаче ще трябва да се търсят средства. Освен този за опазването на редките птици, финансиране ще се търси за още четири плана. Природозащитници се надяват, че ще успеят да възстановят ключови влажни зони.

Не само бургаските езера, но и други подобни зони в областта имали капацитет да се превърнат в предпочитано място за птици и туристи. Тези места са над 20. Перото попада в национален план за опазване на най-значимите влажни зони в България за периода 2013-2022 година.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук