14.9 C
Бургас
петък, май 3, 2024

ЕК спря важни проекти, правителството не изпълнило задълженията си

Още преди няколко месеца предупредихме гражданите на България, че това правителство ще доведе до спиране на еврофондове, както им ги бяха спрели в пълния обем, въведени в несъответствие от предишната Тройна коалиция. Това каза на брифинг в парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Малко преди това бившият министър на еврофондовете, Томислав Дончев съобщи, че Европейската комисия спря два важни инфраструктурни проекта – за тунела под Шипка и Западната тангента. Причината за спирането е, че правителството не е изпълнило задълженията си.

„Това са първите лястовички, но не пролетни за радост, които ни подсказват докъде ще я доведат. Това са два ключови проекта. Напомням, че ГЕРБ строеше само с 20 %, а някъде с 15 % или 5 % от парите на българския данъкоплатец. Сега ако тези проекти някога се строят, ще се строят с бюджетни пари“, посочи Борисов.

„Това значи взимане на заем, вдигане на дефицита. Като се има предвид огромните обещания, които валят всеки ден от правителството, дефицитът ще отиде над 3-4 %, ще ни вкарат в процедура на свръх дефицит, така че те ще почнат да избират дали да изпълняват социални обещания, дали да спират проекти. Когато спират проектите, това са намалени работни места, това е блокаж на държавата“, добави той.

Без злорадство мога да кажа, че докато си играем с казуси месеци наред, губим огромни пари, за проекти, които са 50 % изпълнени, вследствие на нашето добро управление. Когато се има предвид, че Сърбия се присъединява към ЕС и нейната магистрала е готова, точно за София – Калотина, сегашното правителство спря да говори. Замразяват Западната тангента, замразяват Северната дъга, замразяват жизненоважнения в момента тунел под Шипка, който 2014 г. щеше да е готов, ако ГЕРБ беше на власт, каза Борисов.

„Заради едно цикламено костюмче, което щяло да прави селски пътища. Направи първо големите пътища, където минава големият поток, после ще направиш и по-малките. Едно е да минават милиони хора на година, друго е да минат сто. Първо направи за милионите, после ще направиш и за стоте“, каза още той.

„Нееднократно съм казвал на Орешарски – явно е, че вицепремиерката му, министрите му, са изключително некомпетентни. По тези теми, които касаят всеки българин, съм готов да предоставя целия екип, да отиде, да им дава акъл, да спасят програмите. В противен случай ще стане така, че не само ще загубим тези няколко проекта. Накрая ще загубим финансирането и след това ще ни трябва пак поне година и половина да ги пуснат отново“, подчерта Бойко Борисов.
„Всеки ден търпение да държат тези хора на власт означава едно по едно ще почнат да падат жизненоважните проекти на държавата. Има малък шанс да помогнем да се случи, но трябва някой да ни покани поне да разговаряме на тази тема“, заяви той.

24chasa.bg

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук