19.3 C
Бургас
сряда, май 8, 2024

„Ела при мен“, или как една турска песен скара родители и учители

„Ужас дъщеря ми проговори на турски!“ – с главни букви и пропуски в пунктуацията съобщи притеснен баща в социалната мрежа „Фейсбук“ тази седмица. Откритието, заради което не може да „сдържи възмущението си“, е песен на турски език в учебника по музика на издателство „Просвета“ на дъщеря му, която е в 6 клас. Детето имало за домашно да научи песента от 10 стиха „на ИЗУСТ“

Посланието на гневния баща,

изписано с главни букви на места (което тук ще спестим, но ще запазим правописа) и с нарочни малки, когато се обръща към учителката по музика на дъщеря си, съдържа открити заплахи:„Сега ме чуйте внимателно, г-жо Аврамова! Моята дъщеря Приси няма да учи турски песни, нито на изуст, нито на под каквата и да е друга форма. А ако има по различна оценка от 6 на този урок, ви обещавам да изпълним заедно с вас ритуала на Цар Борис, на чийто баща е кръстена дъщеря ми.“

Мъжът отправя критики и към „продажните членове на комисиите по образование към Министерски съвет и Министерството на образованието“, да се съобразяват с „националното ни достойнство, за да не ви напомним с други методи къде е България и как да стигнете по-бързо до границата с Турция!“. Също и към преподавателите от 81 СОУ, където се развива действието, с думите: „за пореден път ви заявявам,че моите деца няма да учат нито урока за РАМАЗАН БАЙРЯМ нито турски песни или глупости от сорта на „ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ“.

Дискусията под публикацията бързо набира скорост: „Те български песни не знаят, турски почнали да учат!“, „Не нормална работа…“, „А, и да не забравя – тази песен щяло да а има в теста по музика, казала госпожата“, „като запеят в Истанбул „Лиляно моме“ тогава ще помислим дали нашите деца да пеят на турски…“ (спазен е оригиналният правопис). Спекулира се, че в учебника няма други песни от съседни страни, също и че няма превод на песента – неверни твърдения.

В същата поредица от възмущения се обозначава и друг загрижен родител, който е забелязал урока преди година и е писал до президента с настояване да бъде премахнат от учебника. „Не съм съгласна децата на БЪЛГАРИЯ да чуват и изучават турски песни и термини свързани с тази националност.По конституция децата ни за длъжни да посещават Българско училище,да учат Български език,всичко в България да бъде Българско.“, пише майката в официалното писмо до държавния глава (отново е оставен оригиналният правопис).

Скоро след началото на шума от

ВМРО също изразиха недоволство от това
,

че в учебник по музика (и още повече – в урока, посветен на Балканските ритми), е включена турска песен. Националистическата партия обяви, че ще сезира Агенцията за закрила на детето и ще отправи два въпроса към министъра на образованието: „кой е разпоредил подобни уроци да влязат в учебните планове“ и „кога ще отпаднат тези „уроци“?“

Основната критика в съобщението на ВМРО е не към това, че песента е турска, а че децата са принуждавани да я наизустяват. „Часовете по музика трябва да развиват творческото мислене и въображение, а не да се учи наизуст – зубренето на турски текстове е точно това“, коментират от там. „Не намираме необходимост децата да бъдат принуждавани да сричат на неразбираеми езици. Това не е начин да ги приучим на разбирателство и културни връзки – това е единствено начин да ги затормозим“, казва и лидерът на партията Красимир Каракачанов.

От Агенцията за закрила на детето уточниха, че сигнал от ВМРО все още не е постъпил.

Директорът на 81 СОУ „Виктор Юго“ Емил Христов лаконично коментира, че е в правото на родителя да негодува срещу учебното съдържание, а учителката, която е под прицела на бащата, се придържа към програмата и годишното разпределение. „Нещата според мен са преиначени, тъй като има не само турска песен, а и на други езици.“, коментира Христов и уточни, че подобно недоволство не е имало от други родители, нито от децата.

„Ела при мен, хвани ме под ръка.
Подай ръка, вземи кърпата, поведи хорото.“  

„Уважаваме правото на всеки родител да изкаже мнение по съдържанието на учебниците по който и да е предмет. Същевременно сме категорично против опитите отделни примери да се  вадят от контекста на цялото, уж в името на някакъв патриотизъм, а всъщност – за да се манипулира обществото с откровено политически цели“, коментира случая Никола Кицевски, директор в издателство „Просвета“, което издава провинения учебник по музика.

„Да, в учебника по музика за 6. Клас, в раздела за разнообразието на ритмите в песните на балканските народи, наистина е включена турската песен „Ела при мен“. Едва ли възмутителен е текстът. Излиза, че е възмутителен самият факт, че в учебника по музика присъства турска народна песен“, коментира Кицевски и допълва: „Съмняваме се, че „патриотите“, които „ще искат от Министерството на образованието да отпаднат тези „уроци“, са прочели внимателно целия учебник, и ако са го прочели, дали са го разбрали“.

Съгласно програмата на МОН, учебникът представя освен българската народна музика, също и балканска и световна музика. Така че освен турската песен, в него е и руската „Калинка мая“, американската „Дядо Коледа пристига в града“, еврейската „Хава нагила“, унгарската „Балатон“ и много други. „Тях да ги зачеркнем ли?“, пита директорът в издателство „Просвета“. И продължава с още един риторичен въпрос: „Ако под натиска на криворазбран патриотизъм държавата ни отново тръгне по пътя на етническото разделение, на противопоставянето на етносите, докъде ще стигнем?“

„За мен категорично тук става дума за един нездрав националистически уклон, подчертавам нездрав – и това, което народът нарича „да търсиш под вола теле“,

коментира и авторът на учебника по музика за 6 клас Вяра Сотирова. Тя е и учител от 25 години. „Ние възрастните привнасяме негативни оттенъци, с политически, с националистически характер, там където на практика няма такова нещо“, смята тя и и споделя, че в практиката си никога не е виждала деца да негодуват срещу чуждоезични песни, независимо на какъв език са.

„В същия този учебник има песен и на руски, и на иврит, и на английски. И понеже няма реакция за песните на другите езици, това ме кара да мисля, че тук става дума за едно тенденциозно обръщане към турската песен и смятам че не прави чест на въпросните господа, защото според мен

този етап в нашето гражданско общество е изживян“
,

казва Сотирова.

„Моето лично мнение като гражданин и учител е, че такива песни трябва да има, защото децата се учат да уважават различието, да бъдат толерантни, да възприемат себе си като част от една пъстрота, включително етническа и културна, в която ние живеем. Същевременно, аз съм сигурна, че тези родители, които са се почувствали притеснени от наличието на този текст, с постоянство водят децата си на уроци по английски и ги изпитват какво са научили.“, коментира педагогът.

По всичко личи, че въпросният учител по музика на момичетата в клима има и отчайващи опити в областта на хореографията. Забележете колко грациозно дечицата кършат китки докато пеят на турски език.

 

dnevnik.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук