11.5 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

Елементарна схема: Първа врата, валидатор

След поредното обсъждане на новата билетна система в градския трансапорт на Бургас много от питанията бяха свързани с начина на таксуване в автобуса и новите пластики, които ще заменят старите хартиени билети и карти, пишат от пресцентъра на община Експертите обясниха, че от лятото нататък пътникът ще се брои за редовен, ако при качване се е чекирал с електронната си карта на валидатора при първа врата.

Активирани ще бъдат и устройствата при втора врата, но оттам е предвидено в автобуса да се качват само майки с деца и хора с увреждания. От трета и четвърта врата се извършва слизането. При напускане на превозното средство няма нужда да използвате валидаторите, но, докато сте вътре, можете да изберете опция за проверка на текущия ви кредит.

Предвидено е устройствата да издават специален сигнал, когато в картата са останали пари само за няколко последни пътувания. Така пътниците ще получават навременно предупреждение, че е време да презаредят.

Както вече бе съобщено, новите електронни карти ще бъдат издавани в Транспортната къща на главната улица, на автогарите Юг и Запад, терминала в „Меден рудник“. Те ще могат да се зареждат със средства на изброените места, както и от 7 билетни вендинг машини, които ще бъдат поставени на различни точки в града. Самите пластики ще се издават безплатно. Заплащат се средствата, които зареждате вътре – те могат да бъдат 5, 10, 20, ако искате и 200 лева. Пластиката за правоимащи, тоест за хора, които пътуват с отстъпка – пенсионери, ученици, студенти  и др., ще бъде със снимка, но няма нужда да я правите и носите вие. Фотографирането е безплатно и ще става на местата, където се издават картите. Пластиката ще трябва да се подновява всяка година, но, ако е физически здрава, може да е използва и за по-дълъг срок.

Защо цената на билет за еднократно пътуване, закупен вътре в автобуса, е по-висока?

Защото, ако е еднаква с тази на електронния билет, повечето пътници ще се струпват да купуват от шофьора. Това ще го разсейва, изнервя и ще забави изпълнението на графика. Община Бургас не желае това да се случва, но опцията с купуване на билет от шофьора все пак трябва да съществува в услуга на туристи и други гости на града, които не знаят откъде и как да си вземат електронна карта. Такава е практиката в цяла Европа, включително качването само от първа врата.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук