9.9 C
Бургас
петък, май 3, 2024

„Елкабел“ може да инвестира до 100 млн. лв. в промишлената зона на Бургас

Най-големият производител на кабели в България – „Елкабел“, планира да изгради още един завод, който ще бъде разположен в промишлената зона на Бургас. Очаква се инвестицията в новото предприятие да бъде от 60 до 100 млн. лв., съобщи изпълнителният директор Васил Божинов. Още през 2006 г. акционерите на предприятието купиха два терена от по 200 дка, които се намират на около 12 км от сегашната база на „Елкабел“ в града, но тежката икономическа ситуация в страната ги въздържа от започването на строителството.

Снимка: capital.bg

Инвеститорите обаче са готови с технологичния проект за обекта, в ход е изготвянето на екологичната му оценка. След приемането на ПУП на новия завод от община Бургас може да започне строителството му. Основното производство на „Елкабел“ ще бъде пренесено изцяло в новия завод, а в базата на сегашния ще се работи по проекти за смесено строителство в бъдеще – жилища, офиси, търговски площи.

В момента предприятието се намира в близост до първия магазин на Billa в града, до оживеното кръстовище „Трапезица“ по пътя за морските курорти южно от Бургас. Кога точно ще започне изграждането на новия обект е въпрос на решение на собственика – турския бизнесмен Фуат Гювен. Инвестицията ще бъде финансирана най-вероятно и със заемни средства.

През последните 2 години бургаското предприятие мина през редица трудности, свързани най-вече със свиване на пазарите. „Надяваме се потребността от кабели да расте през следващите години. Подобна тенденция ще ускори инвестицията“, смята Васил Божинов. „Елкабел“ произвежда предимно силови кабели за ниско, средно и високо напрежение.

Негови основни клиенти са електроразпределителните дружества, тецовете, мините и железниците. „Пазарът е значително свит и една от причините е, че предприятията, които обслужваме, нямат дългосрочни инвестиционни програми и средства за това. Кризата за нас се задълбочи, особено през последните 2-3 години“, казва изпълнителният директор.

Резултатите се свиват

През 2013 г. и през 2014 г. оборотът на бургаското предприятие намалява спрямо 2012 г. съответно с 5 и 10%. Намалението се дължи най-вече на ситуацията на вътрешния пазар, на който се реализират близо 60% от продукцията. „Например БТК купуваше за около 12 млн. лв. кабели, а през последната година закупи за 200 хил. лв., само за аварийни нужди“, казват от ръководството на предприятието.

За износ се реализират около 40% от продукцията си. „Очакваме и тази година да завършим на минимална загуба. Правим всичко възможно да преодолеем трудностите на пазара. Непрекъснато подобряваме качеството на продукцията си, осъвременяваме оборудването в завода с нови, по-производителни машини“, казва Божинов.

Предприятието е доставчик за електроразпределителни дружества в Австрия, където заминават около 50% от продукцията, определена за износ. Предприятието изнася кабели и за Германия, Великобритания, Белгия, Унгария, Словакия, Литва, Италия, Македония, Албания, Кипър, и др. „Опитваме се да влезем в арабския свят, но за предприятия от малки държави като нашата е много трудно. Ние сме малка страна и нямаме подкрепа от политическите среди за разлика от една Турция например“, казва търговският директор на предприятието Петя Николова. Тя добавя, че само през миналата година в Европа са затворили 80 кабелни завода.

Тази година „Елкабел“ прави първи стъпки с надежда за разширяване на пазарите си и в Близкия изток. Наскоро компанията установи контакти и с представители на компании от Африка. Навремето заводът е имал голям износ за Русия. Сега българските кабели са непродаваеми поради 15% вносно мито. Очаквахме, че с приемането на Русия в СТО митата ще бъдат плавно намалявани, но засега няма такова решение.

Друг основен проблем е нелоялната конкуренция на пазара. „В страната ни безпрепятствено влизат некачествени кабели от Турция и Китай. Предлагаме услугите на нашата акредитирана лаборатория, която може да бъде филтър за некачествените проводници и кабели в страната“, казват от ръководството.

Инвестиции въпреки трудностите

През последните 10 години в лабораторията са направени инвестиции от порядъка на 5-6 млн. лева, а в завода – за 35 – 40 млн. лв. Всяка година се влагат 2-3 млн. евро за закупуване на нови машини и съоръжения, изпитателно оборудване, маркиращи съоръжения и др. Закупена е инсталация от шотландската фирма „Раутомед“ за 1 млн. евро. Чрез инсталацията медните катоди се превръщат във валцдрат, от който става изтеглянето на тоководимите жила на кабелите.

От 2004 г. мажоритарният собственик на „Елкабел“ Фуат Гювен притежава 98% от акциите на компанията. Той има инвестиции в сферата на енергетиката (притежава няколко ВЕЦ-а), собственик е и на Д Банк. „Още през 2004 г. получихме от собственика финансова инжекция от 14 млн. лв. под формата на заем. Успяхме да върнем заема през годините и да излезем на печалба с изключение на последните две години, в които намаляха обемите ни и се свиха пазарите“, казват от „Елкабел“.

От компанията твърдят, че разполагат с най-модерното оборудване за производство на кабели. В бургаското предприятие работят около 300 души, като дори през последните две трудни години не са съкращавани хора. „Защото тук работят професионалисти, потомствени кабелджии. Отдавна в България няма кадри за кабелостроенето, защото трудно се намира квалифицирана работна ръка на пазара на труда. Успехът се гради от хората, не от машините и съоръженията“, казват от ръководството на „Елкабел“.

История

„Елкабел“ е първата българска компания, специализирана в производството на кабели и проводници. Основана е през 1947 г. на базата на няколко малки цеха за електротехнически продукти. В началото в кабелния завод „Васил Коларов“ в Бургас са работили 1400 души. Освен силови кабели за ниско и средно напрежение са се произвеждали телефонни и каучукови кабели по технология от 1960 г. От 2006 г. каучуковото производство е затворено поради завишените изисквания за опазване на околната среда и здравето на работещите.

Заводът е бил основен доставчик на НЕК и БТК. През 1995 г. „Елкабел“ е първият завод в България, който внедрява система за управление на качеството ISO 9001. В началото на 1998 г. „Елкабел“ беше първото дружество, приватизирано през фондовата борса. Тогава то беше купено от приватизационния фонд на „Мултигруп“ – „Ем Джи елит холдинг“, а години по-късно стана собственост на Фуат Гювен.

capital.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук