11 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Емблематични бургаски сгради стават част от туристически маршрут

Десет от най-красивите сгради на Бургас, проектирани от западноевропейски възпитаници, са показани в изложбата „Класическият Бургас”, която беше открита в Галерия „Георги Баев“. Експозицията разкрива, както романтичния облик на града от първата половина на XX век, така и историята на създателите на класическата бургаска архитектура. Сред техните имена личи това на италианеца Рикардo  Тоскани, както и на първата жена архитект в България Мария-Луиза Досева – Георгиева.

Идеен автор на експозицията е Митко Иванов, познат с многобройните си документални изследвания за морския град:  „Още от 2010 година, когато събирахме голямата библиографска база за „История на Бургас“ , останаха много важни  и съществени теми за града, които ние не успяхме да развием в дълбочина и една от тези теми беше, че Бургас след Освобождението е строен изцяло от западноевропейски  възпитаници. Един от тези архитекти е Рикардо Тоскани. Обединяващато в изложбата е, че са показани не точно най-красивите сгради на Бургас, а емблематични сгради, на които авторите са европейски възпитаници. Длъжни сме да започнем например с Ж.П гарата, със сградата на Митиниците, със самото Пристанище – една от емблемите на тогавашна България, разбира се катедралата „Св. Св. Кирил и Методий“, няколко часни жилищни домове , Бизистена, който бургазлии отлично познават , хотел „Империал“, който младите днес познават като Бар „Барселона“ и т.н.“

Изложбата се осъществява със съдействието на евродепутата от Реформаторски блок Светослав Малинов, народния представител от РБ в 43-то НС Костадин Марков,  общинските съветници от РБ в ОбС-Бургас: д-р Георги Митев, Тошко Иванов и Станимир Апостолов. „Класическият Бургас”  е жест към жителите на града за Деня на Европа – 9 май. Тя е първата стъпка към създаването на туристически  маршрут „Старият Бургас”, за който  депутатите и общинските съветници на Реформаторския блок поеха ангажимент  през октомври миналата година.

„Идеята за тази изложба възникна по време на предизборната ни кампания, сега когато експозицията е факт искаме с подкрепата на Общината и Пристанище Бургас , тези сгради да станат част от един туристически маршрут, който в рамките на час може да бъде обходен пеша и да бъде разгледан от пасажерите на круизните кораби“ , каза общинският съветник от Реформаторския блок Тошко Иванов.

Колегата му д-р Георги Митев допълни, че съветниците от Реформаторския блок ще внесат предложение до общинския съвет в Бургас да бъде направен паметник на архитект Рикардо Тоскани, като първите дарения се направиха по време на откриването на изложбата.

На откриването на изложбата присъства областният управител Вълчо Чолаков, зам. кмета по култура Йорданка Ананиева, директорът на пристанище Бургас Диян Димов и др.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук