11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Емигранти в Бургас показаха в ритъм културна идентичност

 С градниозен празничен концерт „Фолклорни ритми на морския бряг“, който се проведе на 17 юни на откритата сцена при културен център „Морско казино“, беше сложен финала на поредния проект на МОМ „Мрежа от Информационни центрове за имигранти в България„. В обръщението си към присъстващите координаторът на Информационен център за имигранти – Бургас Ирина Буланова призова обществеността на морския град за добро отношение и съпричастност към чужденците, които са избрали България за своя втора родина.На метри от брега на морето, което както е казал Йоан Екзарх, един от българските предренесансови автори „Събира всичко далечно“, имигрантите заедно с представители на приемащото общество демонстрираха пред бургаската общественост красотата на това да живеем заедно, да се веселим и да споделяме заедно. На сцената на „Охлюва“ пред многобройна публика деца от различни националности представиха своята културна идентичност чрез песни, танци и спортни демонстрации. img_0357.JPGСцената първо беше омагьосана  с  „Приказки от виенската гора“ в изпълнение на балетната школа към военен клуб Бургас. Нестинарският танц на балет „Дивна“ показа едно от чудесата на България, което блести в короната на световното културно наследство на ЮНЕСКО. „Самоцветиките“ на Елена Шамаева взривиха публиката с артистичните си и вокални умения. «Полката» изпълнена от балетната школа към Военен клуб Бургас извика бурни овации в публиката. Две фолклорни формации – „Шарени гайтани“ и „Радост“ представиха прелестта на българския фолклор. Демонстрациите на каратистите към ОДК предизвикаха респект, а художествена компазиция на гимнастичката Александра Боева напомни на българи и чужденци за най-добрите години на родната худжествена гимнастика. И тъй като празничния концерт беше буквално на морския бряг, нямаше как да мине без „Моряшки танц“ в изпълнение на балет „Дивна“.

По време на двучасовия концерт бяха раздадени стотици информационни материали, с които МОМ отправя апел за толерантност и съпричастност към имигрантите.

Проектът  „Мрежа от Информационни центрове за имигранти в България„ се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за интеграция на граждани и се изпълнява от Мисията на Международна организация по миграция (МОМ) в България. Продължителността на проекта е пет месеца – от 1 февруари до 20 юни 2011г. Целева група са законно пребиваващи чужденци, граждани на трети страни, със статут на продължително пребиваване в България.

Екипът на ИЦИ – Бургас осъществи своето последно мултикултурно събитие в рамките на този проект благодарение на съдействието на Община Бургас и Общински детски комплекс в града.

img_0308.JPG

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук