11 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Ениз Ченгел: Всеки иска да измие ръцете си с мен

Съдът в Бургас отхвърли искането за назначаване на нова автотехническа експертиза по делото за катастрофата на АМ „Тракия”, което бе внесено от защитата на обвиняемите.  Пред съдебния състав днес бе разпитана свидетелката Лидия Атанасова, която работила като продавачка на билети в „Ентуртранс”. Жената обаче напуснала няколко месеца преди катастрофата през 2011 година, при която загинаха 9 души. Атанасова следила и сроковете, в които трябва да бъдат подновени застраховките на автобусите. Уточняването на датите за техническите прегледи на машините също били нейно задължение.

Пред съда тя заяви, че Николай Точев, който е бил ръководител на отдел „Транспорт”, е отговарял за техническото състояние на автобусите, като преди него това се правило от друг мъж. По думите й, шофьорите идвали в офиса на фирмата само да получават пари за гориво, а преди всеки курс автобусът бил на автогарата, като във всеки имало папка с необходимите документи, включително застраховка и технически преглед.

По време на днешното заседание бе разпитан и собственикът на „Ентуртранс”, Ениз Ченгел. От неговите показания стана ясно, че част от автобусите на фирмата са били наети. Ченгел не можа да каже с колко точно возила е разполагала фирмата му. Злополучният автобус бил нает от фирма „Бургастур 90”. ООД-то се оказа собственост на племенника на Ениз Ченгел – Бурак Саглам. Продавачката на билети в „Ентуртранс” пък била посочена като материално отговорно лице на въпросната фирма „донор”.

Показанията на Ченгел дадоха да се разбере, че във фирмата му всъщност се разпореждал Николай Точев, нает няколко месеца преди инцидента през юни. „Аз само разписвах документите. Обсъждахме някои неща, за които вземахме колективни решения. За техническото състояние на автобусите ме уведомяваше Точев, тъй като аз не съм техническо лице. Не съм наясно и с техническите прегледи. Именно за това го наех – за да движи тези неща”, обясни Ченгел пред съда. По думите му, Точев, шофьорите и техниците, опитвали да „измият ръцете“ си с него, тъй като бил собственик на фирмата.

От 14.00 часа днес трябва да бъдат разпитани: Николай Точев и шофьорът на автобуса. Трима са обвинени за непредумишлено убийство за трагедията, която отне девет човешки живота – собственикът на транспортната фирмата Ениз Ченгел, началникът на транспортния отдел Николай Точев и шофьора Светослав Димитров.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук