11.5 C
Бургас
събота, април 20, 2024

Ето какви промени готвят за шофьорите

Идеята за проверка на знанията на шофьорите е в момента, в който си подновяваш документите, да минеш и да решиш листовки, но това да бъде на място, бързо, без такса. И ако не можеш да отговориш на някакъв процент от въпросите, тогава да минеш опреснителен курс. 

Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по BTV шефът на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев. Депутатът от РБ допълни, че това предложение е заимствано от САЩ.
Той поясни, че има хора, които имат книжка, но 10-20 години не карат. По думите му голяма част от катастрофите се дължат на младите водачи, а според статистиките на втората година се правят най-много нарушения.
„Войната по пътищата е не само срещу намаляване броя на загиналите, но и намаляване броя на ранените“, каза още Ананиев.

„Трябва цялостна реформа в изпитните процедури за шофьорски книжки за това какво се включва в листовките, как се провеждат изпитите“, заяви Владимир Тодоров.

Той допълни, че част от въпросите в листовките са изключително остарели, неадекватни и ненужни.

„Високата скорост и отнемането на предимството на пътя е най-големият убиец в България. Трябва да се фокусираме в този сегмент. С новите предложения в Закона за движение по пътищата глобата за превишаване на скоростта със 70 км ще бъде 1400 лв.“, обясни Настимир Ананиев.

Проблемът с глобите е, че в крайна сметка те не се събират. Променят се много размерите, но процедурите по събиране остават неефективни и усилията трябва да бъдат насочени и към този проблем, защото остарялото законодателство дава възможност за неплащане на глоби, допълни Владимир Тодоров.

В момента само 30% от глобите са събират и затова фокусът се насочва натам. За да има превенция, трябва да бъдат ударени по джоба нарушителите, каза Настимир Ананиев.

Владимир Тодоров допълни, че при тяхната идея, взаимствана от САЩ, когато ти изтече шофьорската книжка, не отиваш автоматично в Пътна полиция да ти издават нова пластика, а минаваш на някакъв опреснителен курс или по-кратък изпит, за да опресниш тези знания.

„Аз лично бих одобрил един изпит, но по начина, по който се провежда в САЩ, защото тук в България имаме точно този проблем и в момента се дискутира изпитите да се изнесат от автошколите и да отидат в Автомобилна администрация.

В САЩ, когато отидеш да си вземеш книжка, ти правиш теста на компютър пред човека, който ще ти издаде книжката. Сядаш на един компютър на три метра от нея, тя те гледа, ти си решаваш, няма кой да ти влияе по някакъв начин. Решаваш теста, излиза веднага резултатът“, обясни Настимир Ананиев.

Той допълни, че е много резонен въпросът какво влиза самите листовки – оказва се, че голям причинител на ПТП-та е липсата на опит при различните ситуации – новите водачи не знаят как да реагират и трябва да се фокусират точно върху това при листовките, върху ситуационни задачи.

Промените трябва да бъдат комплекс от мерки, които са свързани с обучението, заяви Тодоров.

Има изключително сериозен сив сектор в автошколите. Вместо 31 часа реално кормуване, тези фирми карат курсистите да шофират не повече от 10 часа.

Курсове за 195 лв, които рекламират не могат да покрият само горивото за реалното обучение, допълни Тодоров и каза, че държавата трябва да се намеси в това тези фирми фантоми да изчезнат, защото те произвеждат убийци.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук