13.2 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Ето как ще изглежда Магазия 1 /галерия/

Изградена през 1903 г., сградата на Магазия 1 е една от най-старите запазени постройки на територията на Пристанище Бургас. Конструкцията й е метална, нитована, с историческа стойност.

Предвижда се с ремонта на сградата тя да поеме нови функции. Старата Магазия ще се превърне в Морски културен и развлекателен център, при запазване и подходящо експониране на съществуващата конструкция. Тя ще стане място за разнообразни събития, които да обогатят културния живот на Бургас и да популяризират сред посетителите му морската култура, практики и история.

untitled-1

Новият Морски център ще включва:

  • Образователна, развлекателна, експозиционна част – многофункционални зали, кабинети, библиотека и др.
  • Фоайе за пристигащи и заминаващи пътници от каботажно плаване;
  • Ресторант, кафене, детски център, магазини.

Предвижда се и цялостен ремонт на пътя от новия вход за обществен достъп под хотел „Приморец“ до Морска гара.

Магазия

Магазия 1… или как да натикаш история в копието

Една от емблематичните сгради на бургаското пристанище вече е в историята. Металната, нитована конструкция на Магазия 1, е изравнена със земята. Въпреки, че при представянето на идеята за превръщането й в морски център с изложбени, атракционни и образователни функции се наблегна на архитектурната й стойност, от Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура” са решили „да я разфасоват напълно”.

Магазията е една от най-старите на бургаския порт. Строена е през 1903 година по технология, използвана при Айфеловата кула. Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ – клон Бургас, обяви търг за изпълнител на инженеринга в началото на годината. Спечелената обществена поръчка е на стойност близо 4 млн. лева, а предвидения срок за изпълнение – година и половина. Конструкцията  ще бъде запазена след реконструирането, става ясно от заданието на проекта.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук