16.5 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Жан-Клод Юнкер: България не може да бъде шантажирана. Тя е велика страна и зад нея стои цяла Европа

„Европейската комисия и Европейският съюз не са само наблюдатели, ние сме с България и няма да приемем никакви шантажи по енергийните въпроси“. Това заяви на съвместен брифинг с премиера Бойко Борисов председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер. В пресконференцията след проведената работна среща в Брюксел участва и заместник-председателят на ЕК и комисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева.

0412_PM-JunckerЖан-Клод Юнкер посочи, че по отношение на проекта „Южен поток“ България и ЕС работят заедно, за да разрешат основните неразрешени все още въпроси, които не са непреодолими. „Трябва да направим най-доброто за България и по този начин и за Европа и ние заедно ще намерим решение. „Южен поток“ може да бъде построен, условията са ясни и то отдавна, няма нищо ново. В момента топката е в полето на Русия, ние сме готови и работим по въпроса“, допълни председателят на ЕК. Той бе категоричен, че не приема идеята България да бъде шантажирана що се отнася до тези енергийни връзки. „Ние ще предприемем и предприемаме всички необходими стъпки, за да гарантираме, че нашите отношения с Русия ще бъдат подобрени, но това не зависи само от желанието на ЕС и ЕК“, заяви Юнкер, който образно уточни, че „за танго са необходими двама“.

0412_PM-Georgieva-Juncker01„Енергетиката е от значение за всички европейски страни. България не е сама. Тя не е малка страна, тя е велика нация и зад нея стои цяла Европа“, коментира председателят на ЕК и допълни, че Русия е стратегически проблем за момента, но се надява отново да се превърне в стратегически партньор. „ЕК ще направи всичко, което може в тази връзка.

Жан-Клод Юнкер съобщи, че ще бъдат използвани съответните ресурси, в пълна солидарност с България, за стимулиране на растежа, създаване на работни места и подобряване на живота на българските граждани. „Ще работим в близко сътрудничество по инвестиционния план, за да гарантираме, че енергийните връзки представляват основен елемент в новата вълна инвестиции от 315 млрд. евро, която искаме да задействаме“, уточни Юнкер.

По време на съвместната пресконференция председателят на ЕК отново заяви, че ще бъде направен преглед на механизма за проверка и сътрудничество и още веднъж допълни, че има за цел в своя мандат механизмът да приключи, като изрази убедеността си в постигането на тази цел.

0412_PM-Georgieva-Juncker„България е готова да се присъедини към Шенгенското пространство. Трябва европейците да бъдат запознати с нивото й на подготовка, за да може възможно най-бързо страната да влезе в Шенгенското пространство“, заяви още председателят на ЕК. Потвърждение за това, че страната ни отдавна е готова за присъединяване изрази и министър-председателят Бойко Борисов. „Надявам се единният механизъм за наблюдение да не се обвързва с влизането ни в шенгенската система“, заяви Борисов.

Той уточни, че проведената днес среща с председателя на ЕК, както и цялото работно посещение в Брюксел е било предварително планирано и фиксирано преди изявлението на президента на Руската федерация Владимир Путин по отношение на „Южен поток“.

„Считам, че не е справедливо единствено България да бъде сочена като проблем или страна в проекта. Защото ЕК преговаря от името на 6-те държави. Освен това, подготвителните дейности, касаещи издаването на разрешително, не са спрени“, заяви Борисов. Той припомни, че предстои среща на министри и представители на ЕК по темата. „Надявам се да бъдат решени всички технически детайли, включително и Третият енергиен пакет. Смятам, че изказването от Анкара беше доста преднамерено и предварително, преди да се изчистят тези теми. А ние сме „за“ „Южен поток“ да се строи, спазвайки европейските правила“, допълни българският министър-председател. Той отново заяви, че към момента няма официално уведомление за развитието по проекта. „ Сега разясних всички детайли на председателя на ЕК и той вече е в течение на процедурите. Комисията много ясно каза, че България не е сама и ЕК не е наблюдател. Тя е пряк участник, ние с нотариално заверено пълномощие сме им предоставили преговорите по „Южен поток“. Надявам се скоро време те да излязат с ясно решение“, заяви Бойко Борисов.

„Благодаря на ЕК, че разбра, че проблемите в България не са само политически, икономически и финансови, те са глобални и България трябва да бъде подкрепена много сериозно. Надявам се санкциите спрямо Русия да са изиграли своята роля и да се нормализират отношенията, защото иначе страната ни понася тежки удари“, зави премиерът. Той уточни, че държавата ни е подкрепила санкциите като член на ЕС и НАТО. „Надявам се в скоро време санкциите не да се продължат, а руската страна да се съобрази и с претенциите на ЕС и ЕК и да се нормализират отношенията“, заяви Борисов. „Чакам с надежда подобряване на отношенията, за да имаме всички изгода, но то зависи и от руската страна. Ако те приемат Третият енергиен пакет, днес можем да започнем строителството на „Южен поток“. Така че, не е само България виновна и те могат да помислят и да ревизират своето отношение“, допълни премиерът.

Министър-председателят отново благодари на партиите в българския парламент, които са направили необходимите компромиси. „Имаме правителство и както бяхме поели ангажимент за разблокиране на еврофондовете и навлизането на тези пари в българската икономика, това вече е факт. И се дължи на всички, които участват в този процес“, заяви премиерът Борисов. Той припомни, че по време на предходния мандат на ръководения от него кабинет не е имало програми в несъответствие и спрени евросредства.

„В тази икономическа криза съм убеден и благодаря на ЕК, че ще се даде възможност България да усвои повече пари от европейската солидарност“, заяви Бойко Борисов.

Заместник-председателят на ЕК и комисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева допълни, че в рамките на проведената среща са обсъдени конкретни насоки за действия в съвместната работа между ЕК и България.

„Ще има общ екип, който ще работи по това да не бъдат загубени средства от стария програмен период. По програма „Околна среда“ вече вървят средства, това ще се случи и по програма „Регионално развитие“, заяви Георгиева. „По новите програми близо 16 млрд. евро са на разположение на България, да гарантираме, че работата започва веднага, за да могат парите да работят за нашите хора. И да продължим активно да съдействаме на България, за да може да се възползва от инвестиционния план за Европа, да бъде между първите на опашката, когато той стане реалност“, посочи още теми от разговора Георгиева. Тя отбеляза активната работа на българското правителство през последните седмици. „В такова трудно време, когато България се оказва притисната с изключително големи, потенциални, политически и икономически щети, ние в Комисията чувстваме голяма отговорност за това да работим с България, за да може тя напълно да се възползва от ползите на членството си в ЕС”, заяви еврокомисар Георгиева.

Председателят на ЕК още веднъж подчерта своето изключително отношение към премиера и България и отбеляза, че ще направи всичко възможно страната ни да намери своето място в Европа, което заслужава.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук