9.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Жегата изгони рибата към Украйна

Жегата прогони родната риба към Украйна. Само за ден-два цената на сафрида на Рибната борса във Варна удари 14 лева за килограм, а досега се предлагаше по 10 лв. Родната цаца съвсем изчезна и търговците напълниха сергиите с балтийска трицона, която се предлага по 3 лв. За същата сума на пазара пресният улов е само от илария – бебето на кефала, пише“Труд”.

„Няма прясна риба, избяга за Украйна“, лаконични са търговците. „Сафридът, който идва от Турция, беше цяла зима дефицит и в южната ни съседка“. На борсата в Истанбул стигна цена 13-14 лв. за кило, което никога не е било, защото там по-търсена винаги е била хамсията, обясни Инан Акиф, рибар от Шабла. Той потвърди, че сафридът и цацата са поели към Украйна, където хвърлят хайвера си в по-хладни води. Температурата на морска вода у нас по Северното крайбрежие се очаква да мине над 25-27 градуса тези дни.

„Един път наловихме сафрид, 3 пъти ударихме на камък“, призна и Емил Милев от рибарското сдружение “Черноморски изгрев”, чиито кораби са край Балчик и Каварна. Според него сафридът или е избягал на дълбокото в морето или се е забил в брега заради жегите. В момента на пазара има кефал за 5-6 лв./кг. Средиземноморски охладен сафрид и хариб вървят по 8 лв. и 4.50 лв. Може да се намери калкан и прясна гръцка скумрия.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук