11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Женските мечки в Айтоския зоопарк – обречени да живеят като стари моми

Три женски мечки са обречени да живеят като стари моми в зоопарка на Айтос. “Нямаме ресурс да поемем издръжката на мечета, ако се народят, затова не водим мечок на момите”, обясни Росица Златева, директор на красивия парк в местността Генгера.

134726018542656

Снимка: burgas.org

Освен това на научен семинар било съобщено, че в България има достатъчно кафяви мечки и на този етап не е желателно те да се размножават, добави Златева. Затова Лена, Мия и Росица, които отдавна са достигнали полова зрялост, си стоят самотни в клетките. “Горките – като в мечешки манастир са”, съжаляват ги айтозлии.

Допреди три години в градината имаше мечок – прочутият Бамби. Той стана известен, когато избяга от клетката си и тръгна към пълен със сватбари ресторант. След 16 часа преследване и неуспешни опити да бъде упоен Бамби беше убит. Така трите мечки останаха хем стари моми, хем вдовици.

Не по-радостен откъм любовни трепети е и животът на двата павиана в зоопарка – те са кастрирани. На другия емоционален полюс са тринадесетте маймунки от вида зелена морска котка. Животът им е пълен със сексуални преживявания и скоро ще имат поколение.

Част от тях са конфискувани от курортите, където екоинспектори са ги спасили от тормоза на алчни собственици. Маймунките са известни тук и като истински спестовници.

Те са единствените животни в зоопарка, на които през зимата се пали печка на дърва и въглища. В помещенията им температурата не трябва да пада под 18 градуса. До последно обаче маймунките спели на открито и пестели гориво.

Сред обитателите на градината в Айтос има лопатари, муфлони, пауни, мандаринки, каролинки, щрауси и семейство лами – Белчо, Божидара и дъщеря им Мария. Малката вече е на две години./ trud.bg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук