14.9 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Жерави почиват в Атанасовското езеро

С идването на есента и рязкото спадане на температурите, чувствително се промени и обстановката в Атанасовско езеро. Хилядите дъждосвирци и розови пеликани, доминиращи през август и септември, продължиха пътя си на юг и отстъпиха място на пристигащите от север различни видове патици, които ще бъдат основните обитатели на езерото през следващите месеци.
В началото на октомври екипът извършващ мониторинг на птиците в езерото установи и първите пристигнали големи белочели гъски. Четири птици бяха наблюдавани да се хранят в смесените ята от хиляди патици. Тези четири птици са предвестници на наближаващата зима, когато очакваме студът от север да докара стотици хиляди индивиди от този вид.
Едно от най-впечатляващите наблюдения бе това на 5-те сиви жерава, които бяха спрели да почиват в северните части на Атанасовско езеро. В миналото жеравите са мигрирали масово през България и са били честа гледка у нас. Но днес сивият жерав е рядък за страната и наблюденията на този вид са винаги голяма радост за наблюдаващите. Екипът орнитолози установи и 12 розови фламинги, които за разлика от жеравите стават все по-чест гост по нашите езера. Видът разширява гнездовия си ареал в Европа, навлизайки на север и неслучайно наскоро беше установена и нова гнездова колония в Украйна. Така че вероятно няма да е голяма изненада, ако в близкото бъдеще се установят и първите гнездящи фламинги за страната точно в Атанасовско езеро.
Мониторингът на птиците се организира от Българско дружество за защита на птиците по проект „Солта на живота”, финансиран от програма LIFE+ на ЕК и изпълняван от Българска фондация Биоразнообразие, БДЗП и Черноморски солници АД.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук