13.2 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Животновъди: Отворете пазара и ваксинирайте животните срещу шап

Докато ветеринари днес продължиха с умъртвяването на болните от шап животни в средецкото село Момина Църква, животновъди от цялата област се събраха на спонтанен протест пред областната управа в Бургас. Стопаните питаха какво ще стане със здравите животни, които са затворени в обороти и вече са готови за продан. Заради наложената карантина  животновъдите не могат да си продадат стоката. “ Овцете ми вече са достигнали килограми за продан. С всеки изминат ден, животните падат в по-ниска категория и няма да мога да ги продам. В момента се търси и месо, и мляко, а ние имаме забрана…Шапът не е опасен за хората, защо агнетата не минат през кланица и месото да не се пусне на пазара“, пита Стоян Диханов- животновъд от с. Крушевец.

Стопаните искат също да се предвидят компенсации не само за избитите животни, а и за фураж. Заради забраната за свободна паша в региона, добитъка се гледа в затворени кошари и изхранването им става непосилно за хората. „Фуражът свършва, а и е скъп. Те, животните ако не умрат от шап, ще умрат от град“, жалва се Кольо Стефанов  от Каблешково.

Димитър Райков, който е зооинженер и е член на Развъдната асоциация, твърди, че единственият начин да се спре шапа е ваксинация. „Правителството манипулира хората, като им казва, че Европейският съюз забранява ваксинацията на болните животни. Шап у нас е имало и през 1959 г. и през 1996 г. и тогава животните са били ваксинирани. Когато се сложи ваксина, добитъкът си изгражда естествен имунитет. Ваксини се правят и в Гърция, и в Испания… Още с първото огнище на шап трябваше на започне ваксинация.“ 

На протеста се чуха и обвинения, че ЕС нарочно ни налага карантина за да се отвори пазар у нас на продукция от Европа. „Това е икономическа война“, каза пред камерата ни жена, участничка в протеста.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук