13.2 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Животоспасяващо: Изследванията, които предсказват инфаркт и атеросклероза

Сърдечно-съдовите заболявания са сред водещите фактори  за инвалидност и една трета от причините за смърт в световен мащаб. Тази тревожна статистика обосновава  необходимостта както от целенасочена превенция на рисковите фактори, водещи до развитие на атеросклероза на съдовете, така и от максимално ранно откриване на  увредата на сърцето.  Важно за пациентите е да знаят, че лабораторната диагностика  може условно да се раздели на две групи. Първата група тестове включва изследвания, на база на които може да бъде оценен  рискът  от възникване на съдов проблем в резултат на атеросклеротични изменения на съдовете. Също и да се направят прогнози за изхода на вече прекаран такъв. На базата на тях могат да бъдат предприети терепавтечни мерки или  промяна в стила на живот,  с цел заболяването да не прогресира.

сърце “Към тази група  спадат добре познатите  изследвания,  добили популярност под названието липиден профил. Те  включват  определяне концентрациите на общ холестерол, HDL холестерол, LDL холестерол и триглицериди. Установено е, че нивата на LDL холестерола най-точно корелират с риска от сърдечно-съдови  заболявания и поради това той е основна  цел на липидопонижаващата терапия”, казва д-р Пламена Хараланова от медицинска лаборатория „ЛИНА”.

Специалистът подчертава, че изследването на LDL холестерол и триглицериди трябва да бъде извършено на гладно, след поне 8 часова хранителна пауза. Това условие не е абсолютно задължително при изследване на общ холестерол и HDL холестерол. За да се изключат вторични нарушения на мастната обмяна при някои заболявания като: диабет, хипотиреоидизъм, хипопаратиреоидизъм, нефротичен синдром, хронични чернодробни заболявания, лупус, ревматоиден артрит и др., освен липиден  профил, допълнително трябва да се  изследват и:  кръвна захар, урея, креатинин, пикочна киселина, общ билирубин, АСАТ, АЛАТ, АФ, ГГТ, ТСХ и fT4”. Лаборатория „ЛИНА”  често извършва тези изследвания в пакет на по-ниски  цени.

Други изследвания, показващи  повишен сърдечен риск,  са някои маркери на възпалението. Те могат да насочат лекарите  към  безсимптомната фаза на заболяването.

„През последните години значително се промени схващането за механизмите за възникване на атеросклерозата. Само преди десетилетие тя беше разглеждана като заболяване, в резултат на стеснение на кръвоносните съдове от натрупване на мазнини в стените им. Днес вече е доказано, че натрупването на масти в съдовете само по себе си не уврежда човешкото здраве. Сърдечните инциденти се дължат на усложния в атеросклеротичните плаки, като разкъсване, тромбозиране и други възпалителни изменения, които могат да бъдат доловени чрез специфични маркери за възпаление”, категорична е д-р Хараланова.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук