14.3 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Журналисти и инспектори от РУГ нагазиха в калта заради незаконна сеч в „Силкосия“

Инспектори от Регионалната дирекция по горите в Бургас, извършват изненадваща проверка за незаконна сеч в най-стария български резерват у нас – „Силкосия“. Оттам получили сигнал от граждани за износ на дървесина от защитената местност, въпреки забраната за това. Материалът се изнасял с ТИР-ове, които се отправяли директно към Турция. 

Сечта се извършвала между селата Кости и Българи. От РУГ – Бургас оповестиха информацията късно снощи, като в проверката днес се включват и журналисти.

Силкосия е най-старата защитена територия в България. Резерватът е създаден на 23 юли 1931 с постановление на Министерски Съвет с цел опазването на вечнозелените храстови формации, обхващащи най-високите части на резервата. Тогава носи името „Горна Еленица — Силкосия“. Обхваща територия от 390 хектара в планина Странджа.

Въпреки малката си територия резерватът предлага голямо разнообразие от растителни видове. Установени са 260 вида висши растения. Дървесните видове са 14, храстовите 17, многогодишните тревисти растения са 143, а едногодишните и двугодишните – 70. Установени са 16 вида реликтни и 3 вида ендемични растения. Срещат се растения характерни за различни географски ширини, което прави резервата интересен от научна гледна точка.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук