12.1 C
Бургас
петък, май 17, 2024

Заболяване на подсъдим отложи делото за катастрофата на автомагистрала „Тракия“

Апелативен съд – Бургас отложи за 31 юли и 1 август, образувано по протест на Окръжна прокуратура – Бургас, срещу присъда на Окръжен съд – Бургас, жалби на подсъдимите Ениз Ченгел, Никола Точев и Светослав Димитров и по жалби от 14 частни обвинители.

Катастрофа АМ "Тракия" - автобус на "Ентуртранс"  Причина за отлагането на делото стана неявяване на подсъдимия Ченгел. Неговият адвокат представи в съдебното заседание днес медицински документ, удостоверяващ, че подзащитният му е бил опериран вчера и заяви, че в следващият месец ще ползва болничен.

Предвид тези обстоятелства Апелативен съд – Бургас прие, че не са налице основания за разглеждане на делото и то следва да бъде отложено.

Пресцентърът припомня, че с присъда от 30.09.2013 г. Ченгел и Точев са признати за виновни в това, че на 15.06.2011 г. по автомагистрала „Тракия“, в Пловдивска област, при условията на независимо съпричиняване, са причинили смъртта на 9 лица и средни телесни повреди на 11 лица, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност по Закона за автомобилните превози, представляваща източник на повишена опасност. Димитров е осъден за това, че на същата дата и място при управляване на автобус „Мерцедес“ е нарушил правилата за движение – чл. 20, ал. 1 и 2, изр. 2 от Закона за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 9 лица и средни телесни повреди на 11 лица, като деянието представлява особено тежък случай. Ченгел и Точев са осъдени на 10 години лишаване от свобода при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип. Димитров получи наказание 5 години лишаване от свобода при общ затворнически режим.

Присъдата е протестирана от Окръжна прокуратура – Бургас само по отношение на наложените наказания. Държавното обвинение иска да се увеличат наказанията според пледирания пред първата съдебна инстанция размер – по 15 години за Ченгел и Точев и 10 години за Димитров. Искането се подкрепя от частните обвинители по делото. Подсъдимите молят да бъдат оправдани по повдигнатите им обвинения.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук