11 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Завършиха проучванията на Хрисосотира

Завършиха археологическите проучвания на полуостров Хрисосотира в Черноморец, съобщи ръководителят на разкопките, доц. Иван Христов. Този четвъртък се очаква комисия от Министерството на културата за приемане резултатите от проучванията. Тази година за разкопките на полуострова са се отпуснали средства както от бюджета на НИМ, така и от Министерството на културата, като последното е отпуснало 10 000 лева.

Снимка: Българско национално радио

„Имаше много сериозни критерии, които министерството въведе за финансиране на археологически обекти. За щастие п-в Хрисосотира беше един от обектите, които комисията одобри за финансиране със сумата от 10 000 лева. Ние сме запазили една внушителна сума за консервация на обекта т.е. на практика нашата работа не е приключила. Приключили са изкопните работи. По-важно е това, което е разкрито, да бъде покрито и зазимено, да бъде спасено и да не се руши. Това е изключително важно, защото когато настъпят промени със смяна на собствеността на полуострова, вече не е действащо военно поделение, но все още е в активите на Министерството на отбраната, все някога това кътче да бъде достъпно и да започне едно възраждане на тази крепост. Тя да излезе от руини, да бъде консервирана. Там, където е възможно, да се направи частична реставрация, за да бъде интересен пункт за посещение”, каза доц. Христов, цитиран от „Фокус“.

Той допълни, че не се знае дали проучванията ще продължат и през следващата година. Този петък предстои представянето на най-новата му книга „Ранновизантийска крепост V-VII В. на п-в Хрисосотира гр. Черноморец” в музея „Св.Никола” в града от 18 часа.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук