4.9 C
Бургас
вторник, май 14, 2024

Задава се недостиг на лични лекари в Бургаско

Цели общини в Бургаско могат да останат без практикуващи джипита след края на май тази година, когато изтича удължения срок, в който трябваше да придобият специалност „обща медицина“. 

По наредба на Министерството на здравеопазването, след като веднъж е дадена отсрочка на лекарите, за да придобият ценза, от законова гледна точка, повече отлагане няма как да има. За „обща медицина“ се учи 3 години, извън областта и за сметка на лекарите, които обаче в някой райони са твърде заети – с повече от 1500 пациенти, за да могат да зарежат практиките си.

Някои джипита дори приемат обученията за обидни, след като 13 години са практикували успешно своята професия в почти ежедневен контакт с пациентите си. В случай, че до юни т.г. лекарят не е придобил специлонстта трябва да бъде зачислен към друга лекарска практика, където съответно да прехвърли и своите пациенти. Това положение поставя личните лекари в категорията „некомпетентни“.

Ако се спази срокът, в началото на лятото община Созопол ще остане с едни лекар, а в Приморско например няма да има нито един. Според кмета д-р Димитър Германов, е парадоксално при острия дефицит на медицински кадри. „В случая МЗ трябва да изходи от хуманния прицип, да анализира ситуацията и да реши въпрооса, така че да не бъдат и лекари, и пациенти ощетени“, коментира той.

Зад това мнение застава и заместник-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян. „Този проблем го влачим от началото на здравната реформа. Постоянно се поставяха срокове, които във времето се удължаваха“, каза той. Според него, при явната липса на лекари, които да работят в здравната помощ, едва ли някой ще си „отреже главата“ толкова крайно като наложи санкция или пък да се забрани да практикуват медиците без ценз.

„Ще се стигне до там още веднъж да се удължи срока. Всяко друго действие, само по себе си би било неразумно. Защото по начало джипи мрежата не е достатъчно силна в периферията и селищата”, категоричен бе Мануелян.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук