14.3 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Задържан за контрабанда на хероин – остава в ареста

Апелативен съд Бургас остави без уважение жалбата на Бейсим Баадъров и неговия защитник срещу определение на Окръжен съд Ямбол, с което спрямо него е взета мярка за неотклонение задържане под стража.

2b243de99be488b76bf1e622893c2d3f  На Баадъров е повдигнато обвинение за това, че на 24.08.2015 год. около 17.20 часа на ГКПП „Лесово“, на трасе за обработка на входящи леки автомобили от Република Турция за Република България, с лек автомобил марка „Нисан Алмера Тино“, без надлежно разрешително, пренесъл през границата на страната високо рисково наркотично вещество – хероин с общо тегло 20 412 грама, като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

Според разследването по време на извършвана митническа проверка на автомобила, който е управлявал Баадъров, служебно куче е реагирало за наличие на наркотични вещества в него. Предприето е претърсване, при което под предна лява и дясна седалки, в кухини на пода облепени от вътрешната страна с черна метална хартия, били намерени и иззети 40 броя пакети хероин с общо тегло 20 412 грама.

За това престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 000 лева.

Обвиняемият и неговият защитник оспорват определението на Окръжен съд Ямбол с искане мярката за неотклонение да бъде изменена в по-лека – парична гаранция или домашен арест. Според адвоката при определянето й първоинстанционният съд не е взел предвид обстоятелството, че неговият подзащитен не е знаел за наркотика поставен в превозното средство, тъй като е управлявал автомобил за превоз на авточасти, който е собственост на трето лице – фирмата, в която работи. Пълномощникът твърди, че липсва обосновано предположение за авторството на деянието.

Представителят на Апелативна прокуратура Бургас поиска мярката за неотклонение задържане под стража да бъде потвърдена. Прокурорът посочи, че в хода на разследването срещу обвиняемия не е отпаднало обоснованото предположение, че той е автор на деянието, за което е привлечен да отговаря. Обвиняемият има минали осъждания, които показват реалната опасност той да извърши престъпление или да се укрие.

Апелативен съд Бургас обсъди жалбата на Баадъров, оспорвания съдебен акт и изразените от страните становища. Втората инстанция прецени, че обосновано Окръжен съд Ямбол приема обвиняемия за автор на вмененото му деяние, което се подкрепя от събраните до момента доказателства, с изключение на показанията на Баадъров, които съдът логично приема за защитна теза. В случая се касае за добре обмислено, организирано и осъществено престъпно деяние. Това в съчетание с обремененото минало на обвиняемия го характеризира като лице с висока степен на лична опасност. Обстоятелството, че той има постоянен адрес, според съда не игнорира опасността той да се укрие или да извърши престъпление. Въззивният съд намери, че не са налице необходимите предпоставки за изменение на наложената му мярка за неотклонение в по-лека и потвърди определението на Окръжен съд Ямбол. Актът на съда е окончателен.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук