13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Задържаха под стража обвинения в педофилия Филип

Районен съд – Несебър взе мярка за неотклонение „Задържане под стража” спрямо Филип Робъртсън, привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 149, ал. 1 от НК,  извършено на 25.06.2017 г., в асансьор на хотел в Курортен комплекс Слънчев бряг. Обвинението е за престъпление, за което се предвижда наказание „Лишаване от свобода” за срок от една до шест години.

При гледане на мярката за неотклонение днес, Районен съд – Несебър отчете, че по делото са проведени разпити на свидетели. Разпитан е и обвиняемият. Извършено е разпознаване на лица. Назначена е комплексна биологична и ДНК-експертиза. Предстои извършването на още процесуални действия, но събраните до момента доказателства, за съда сочат както за преки, така и косвени данни за осъществени от обвиняемия Филип Р. действия, които са наказуеми по българския НК.

Районен съд – Несебър прие, че негативните психически преживявания на пострадалото лице не е в резултат на безобидни или любезни посегателства, каквито обвиняемият в днешно съдебно заседание се е опитал да представи и да омаловажи, а именно в резултат на извършени от него блудствени действия. Същият изрично е заявил пред съда, че признава тези свои действия, т.е., че съвпадат с описаното в обвинението, което обосновава извод от една страна за безспорност на извършените от него действия и целения с тях вредоносен резултат, а от друга страна – кредитира и показанията на малолетното дете Е. Б.

Настоящата съдебна инстанция прие, че е налице реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, ако не му бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража”. Съдът взе предвид, че пребиваването на обвиняемия в България е с цел туризъм, която цел е изпълнена, поради което няма причина същият да остане доброволно в Република България. За съда макар Филип Р. да има забрана да напуска пределите на страната, тя лесно може да бъде преодоляна предвид че от 01.01.2007 г. спрямо гражданите  на Европейския съюз към които спада и обвиняемия и на техните семейства и на превозните средства, с които пътуват, се прилагат т.нар.”минимални гранични проверки”.

Друго важно обстоятелство, според Районен съд – Бургас е, че Филип Р. не е изпълнил указанията на разследващия орган, да не се отклонява от местопребиваването си без да уведоми писмено разследващия или наблюдаващия делото прокурор, а предприел действия по регистрация в друг хотел, което е наложило същият да бъде издирван и открит там.

Държавното обвинение е представило доказателства, че Филип Р. е осъждан за сексуални престъпления. Според съда, действията, които обвиняемият е извършил на 25.06.2017 г. сочат, че наложените му вече наказания не са оказали спрямо него поправителен и превъзпитателен ефект и не са постигнали целта на индивидуалната превенция. Обвиняемият демонстрира това, като показва склонност да продължава да извършва сексуални престъпления, за каквито вече е бил осъждан.

Определението на Районен съд – Несебър подлежи на обжалване или протестиране в тридневен срок пред Окръжен съд – Бургас.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук