9.3 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Задържаха узбекистанец на Летище Бургас, разследван за престъпление

Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение задържане под стража за срок от 30 дни на узбекистанския гражданин Роберт Батъйршин. Той е задържан на Летище – Бургас на 9 септември при пристигане от германския град Хановер.

арестПредставените от Окръжна прокуратура – Бургас материали по делото показват, че срещу него е взета мярка за неотклонение задържане под стража с постановление на следовател към Генералната прокуратура на Република Узбекистан през 2005 г.

Той е разследван за подкуп в особено големи размери. То се явява тежко умишлено престъпление, което се наказва с лишаване от свобода за срок от 10 до 30 години. Узбекистанската страна е потвърдила актуалността на издирването и задържането на Батъйршин.

Пред Окръжен съд – Бургас Батъйршин заяви, че от 15 години живее в Германия, работи там и е регистриран в посолството на Узбекистан. Той знаел, че срещу него се води разследване, но досега не е бил търсен от узбекистанските съдебни власти. Батъйршин каза, че няма намерение да се укрива и помоли да не му се налага мярка за неотклонение задържане под стража.

Окръжен съд – Бургас като взе предвид представените от Окръжна прокуратура – Бургас материали към постъпилото искане за арест установи, че издирваното лице няма постоянно местоживеене и пребивава инцидентно на територията на Република България.

Съдът обърна внимание на продължителния период, през който е бил издирван – от 23.03.2006 г. Това мотивира съдебния състав да приеме, че съществува реална опасност Батъйршин да се укрие. За да се осуети реализирането на тази опасност и да се осигури участието му в бъдещо съдебно производство, Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение задържане под стража за срок от 30 дни. Това е максимално определения срок с Договора между Република България и Република Узбекистан за екстрадиция.

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Бургас в 3-дневен срок. Въззивното дело е насрочено за 18.09.2014 г. от 14 ч.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук