19.3 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Задържаха 20- годишен бургазлия- част от мрежа за обмен на крадени данни от кредитни карти

Операция за пресичане на международен обмен на данни от крадени кредитни карти в интернет проведоха служители от ГДБОП – сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт”. При получаване на пратка, закупена с крадени данни от кредитна карта на чужд гражданин, е задържан З.С. /20 г./ от Бургас.
След няколкомесечно разследване на антимафиотите от ГДБОП и колегите им от звеното в Бургас е разбита част от международна мрежа за търгуване с данни на чуждестранни кредитни карти, използвани за пазаруване на скъпи стоки от он-лайн аукциони.
Мрежата била създадена изключително професионално, като за целта са били използвани чуждестранни хакерски форуми за обмен на информация, виртуална световна банка за анонимно разплащане и други способи, чрез които участниците прикривали следите си.
В хода на разследването при претърсване на домашния адрес на  З.С. са намерени много вещи, купени от он-лайн магазини,  огромен брой данни на кредитни карти на чужди граждани, повечето американски, над 20 пощенски кутии, използвани от задържания за осъществяване на дейността му, списъци на хакерски форуми и кореспонденция с лица от цял свят за обмен на данни на кредитни карти.
Въпреки защитната теза на задържания, че е само „муле” в международната мрежа за търгуване на крадени данни от кредитни карти, версията му била разбита при анализ на компютъра му. По-късно З.С. направил пълни самопризнания, като разяснил подробно престъпната си дейност от 2009 г.
Причината дейността на младежа досега да остане извън обсега на вниманието на антимафиотите е фактът, че той правел покупки за не много високи суми /не повече от 200 лв./, но често и ползвайки крадени данни от различни карти /всичките на чуждестранни граждани/.

По случая е образувано досъдебно производство. З С. бил задържан за 24 часа. Предстои да му бъде повдигнато обвинение по чл.249 от НК.

Продължава работата за документиране на цялостната му престъпна дейност,  за  установяване на нанесените щети на собствениците на кредитните карти, както и на други участници в мрежата.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук