19.3 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

ЗАД „Виктория“ с дарение за Дом „Вяра, Надежда и Любов“

Две скъпоструващи позициониращи седалки за деца с увреждания бяха дарени от ЗАД „Виктория” на бургаския дом за медико -социални грижи „Вяра, Надежда и Любов”. Подаръкът донесе лично главният директор на местното управление на „Виктория” Светлана Гюрова, която го предаде на директора на здравното заведение д-р Пепа Ралчева. /на снимката от дясно наляво/  

„Тези столчета са важни за нас. Имаме доста деца с детска церебрална парализа. За да бъдат тези дечица изправени в седнало положение на нас са ни необходими именно тези столчета. Те са доста скъпи, не можем да си позволим подобен разход”, каза пред zonaburgas д-р Пепа Ралчева.  По думите й, бургаският дом за медико -социални грижи  разчита изцяло на бюджетна издръжка на Здравното министерство, като през последните години пари за капиталови разходи, няма.

„Всякакви уреди и всичко нужно за рехабилитацията на децата се купува от дарители. Само в дневния център имаме деца с ДЦП , които се нуждаят с такива столове, които получихме днес. Става дума за 4 или 5 дечица с тежка форма на болестта или ДЦП  – квадрипирамиден  синдром. Там е необходимо и главата да се поддържа при седнало положение”, обясни директорът на здравното заведение и допълни:  „Често получаваме дарения. Радостно е, че това не се случва само по Коледа. Хората вече не се сещат за децата само по празниците. Отглеждането на дете със специфични потребности  е много скъпо. Идеята  за създаването на този тип центровете е, че ние подпомагайки родителите намаляваме риска детето да бъде изоставено. С гордост мога да кажа, че тук е бастионът на педиатрията, защото тук се запазва педиатрията на децата такава каквото е. За този момент смятаме, че сме на високо ниво. Справяме се успешно.”

Подкрепа в работата си д-р Ралчева получава и от местната администрация, която оказвала пълно съдействие при подготвянето и подаването на различни проекти по фондове и програми. „Непрекъснато ни подпомагат. Едва ли има подобно заведение у нас, което разполага с три специализирани площадки за деца с увреждания. Всичко това се дължи на община Бургас. Имаме идея да направим и басейн, който да използваме за рехабилитация активно. В момента обаче капиталовата програма на общината няма да го позволи. Всичко опира до средствата. Изграждането на един такъв басейн за деца със специфични нужди е доста скъпа инвестиция”, каза още Пепа Ралчева.

„Това дарение не е първо за нашето  дружество. За поредна година, коледните подаръци, които преди предоставяхме на нашите корпоративни клиенти, пренасочихме  към благотворителна дейност. Нашите клиенти приеха това с разбиране. Идеята , че тези пари се даряват на различни деца в нужда се прие много добре. Тази година бе взето решение инициативата да се направи в някои от по-големите градове. Със сумата от 3 000 лева закупихме тези два стола, които дарихме на дома „Вяра надежда и любов””, каза главният директор на местното управление на „Виктория”, Светлана Гюрова.  „Трябва да има повече гласност за работата в тези центрове. У нас има много такива. Родителите трябва да повярват, че децата има могат да бъдат обгрижвани  и тук не само вкъщи”, допълни от своя страна д-р Ралчева, която връчи на дарителите и специален сертификат.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук