12.1 C
Бургас
понеделник, май 27, 2024

Законови промени вдигат данъците за старите коли

По-високи данъци за близо един милион собственици на автомобили може да има, ако бъде приет проект за промени в закона за местните данъци и такси. Кметове на големи градове коментираха това пред Нова телевизия.Причината е готвена промяна в методиката, по която се определят данъчните преференции за екологичност на колите. Сега тези преференции се правят за коли, които имат катализатор за намаляване на вредните емисии – собствениците плащат половин данък.

Проектът обаче предвижда това да отпадне и данъчни облекчения да има в различни степени, в зависимост от това какъв евросертификат за екологичност има автомобилът. Тъй като няма точна, обобщена информация за колите с катализатор, от данните на МВР става ясно, че от общо 3 300 000 регистрирани автомобила у нас – засегнати, тоест с коли, които са произведени в годините, в които вече се слагаха катализатори – ще бъдат собствениците на една трета от тях, или около 1 млн.

Сега отстъпка от 50% на данъка ползват и хората, които имат 15-годишни автомобили с катализатор. В бъдеще, ако бъде променен законът, те ще загубят правото да ползват отстъпка и реално данъкът им ще скочи двойно. По сега действащото законодателство за автомобилите под 100 конски сили, които имат катализатор, собствениците получават отстъпка от 50% от данъка за колата. В тази категория попадат голяма част автомобили, произведени след 1998 година.

Проектът предвижда 50 на сто отстъпка да има само за най-новите 3-4-годишни коли, а за тези със сертификати Евро 3 и Евро 4, тоест произведени между 2000 и 2009 година – намалението ще бъде 30 процента. Тоест, за техните собственици, които сега ползват намаление заради катализатор, реално данъкът ще се увеличи с 20%. Има и трета категория, чийто налог ще скочи двойно – това са собствениците на още по-старите коли с катализатор, които в момента ползват отстъпка 50%. Ако бъде променен законът, те ще загубят изцяло преференциите.

Много от кметовете са против промяната и готвят протестна позиция, която да представят пред финансовото министерство. Някои отбелязват, че много малка част от населението може да закупи нови автомобили и се питат дали няма да бъде наказано по-неплатежоспособното население с по-висок данък. От финансовото министерство отказаха коментар с мотива, че проектозаконът не е внесен за гласуване в Министерския съвет, въпреки че е качен за обществено обсъждане на Интернет страницата на министерството.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук