14.3 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Законопроектът за НСО ще регламентира ясно задълженията и статута на служителите й

„С приемането на законопроект за Националната служба за охрана за първи път ще бъдат регламентирани задълженията и статута на нейните служители. Така ще се преодолее и премахне празнотата в законовата уредба на дейността по осъществяване на охранителна дейност в интерес на националната сигурност на Република България”. Това коментира народният представител от ГЕРБ-Бургас д-р Галина Милева относно приетия на първо четене в парламентарната Комисия за вътрешна сигурност и обществен ред законопроект за Националната служба за охрана (НСО). Бургаският депутат е член на въпросната комисия, която разгледа на първо четене още 3 законопроекта, свързани с разузнавателните служби. Това са законопроектът за управление на системата за защита на националната сигурност, за военното разузнаване и за Държавна агенция „Разузнаване”.

С изготвения законопроект за Националната служба за охрана се регламентират изцяло правомощията й, принципите и дейността, както и статутът на нейните служители, взаимодействието с други държавни органи и организации „Предвижда се да се запази военният статут на служителите заради особения характер на дейностите, свързан с изпълнение на държавната служба. Президентът на Републиката осъществява общото ръководство на НСО, като назначава и освобождава началника й съгласувано с Министерския съвет. Той също така назначава и освобождава заместниците на началника, утвърждава структурата и числения състав и удостоява офицери с висши офицерски звания. Началникът на НСО осъществява непосредственото и цялостно ръководство на службата. В законопроекта ясно са посочени неговите функции, които могат да бъдат разширявани само със закон”, коментира д-р Милева.

Друг важен момент в законопроекта са условията, при които в мирно време може да бъде предоставяна охрана и специализиран транспорт на длъжностни лица. Разгледана е предоставянето на информация на други държавни органи, организации и лица. Посочва се, че офицерите и сержантите от НСО нямат полицейски правомощия. Предвижда се в случай на задържане на лице,  то незабавно да бъде предавано на полицейските органи, като за случая се съставя протокол, а на лицето се извършва и медицински преглед. Дейностите по проверка на лица, предмети и обекти, които офицерите и сержантите от НСО извършват, са свързани само осъществяването на охрана по този закон. Употребата на оръжие е допусната само при условия на абсолютна необходимост.

„В момента се сформира работна група относно законопроектите за разузнавателните служби, в която ще участвам и аз. Нейната задача ще бъде между първо и второ четене да бъдат изгладени всички текстове, които биха предизвикали спорни моменти”, сподели бургаският депутат от ГЕРБ.

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук