15.4 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Закон ще позволи на общините да строят пристанища и лодкостоянки

Строителство в акваторията на Черно море и облекчаване на бизнеса при изграждането на частни пристанища са сред основните моменти в готвените промени в Закона за морските пространства, който беше обсъден в Бургас.

 Председателят на Комисията по транспорт и информационни технологии в НС Иван Вълков посочи, че промените касаят най-вече изграждането и модернизацията на пристанищата.

 С промените на закона се дава възможност и за изграждането на честни пристанища в по-кратки срокове. В момента бизнесът е недоволен от тромавата процедура.

 Промените в закона са от особено значение за морските общини защото ще се повиши и усвояването на европейските фондове за изграждането на яхтени и рибарски пристанища.

 Кметът на Несебър Николай Димитров постави въпроса с концесията на пристанището в града. Според него може да се стигне до противоречие със Закона за културното наследство защото Несебър е град на ЮНЕСКО и всяко строителство трябва да е съобразено с Плана за управление на Стария град.

 На дискусията обаче не липсваха и съмнения, че готвените промени няма да работят и че на страната е нужен нов закон за пристанищата.

 Промените в закона трябва да станат факт най-късно през месец февруари следващата година.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук