13.2 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Закриват Летните музикални празници с награда на името на Емил Чакъров

 На специална церемония при закриването на Летните музикални празници в Бургас, от името на кмета Димитър Николов ще бъде връчена награда в чест на маестро Емил Чакъров. Събитието ще се състои на 31 август от 21.00 часа, непосредствено преди началото на последния от афиша спектакъл „Прилепът“.

opera1.jpgЗа носител на тазгодишната награда бе избран именитият цигулар Минчо Минчев, който е бил близък приятел на Чакъров. Именно той ще има правото да участва в номинирането на победителя догодина.

Инициативен комитет, съставен от радетели на българската култура и изкуство, сред които кметът Николов, директорът на Бургаската опера Александър Текелиев и Радка Памукова – биограф и учител на маестрото, внесе в Община Бургас предложение за възобновяване на музикалните празниците на името на големия български музикант и виден бургазлия Емил Чакъров. Инициативата е свързана с 20 – годишнината от кончината на диригента, която отбелязваме днес, 4 август.

Това е поредната стъпка по посока на съхраняване на паметта на диригентът, покорил всички световни музикални върхове, след като преди месец местният Общински съвет удостои посмъртно Емил Чакъров със званието „Почетен гражданин на Бургас“.

Емил Чакъров е български музикант и диригент, роден в Бургас през 1948 г. На 15 г., той започва да изучава дирижиране в Софийската консерватория и 8 год. по-късно е най-младият лауреат на конкурса по дирижиране Херберт фон Караян в Берлин.

Емил Чакъров дирижира Берлинската, Ленинградската, Израелската филхармония, Бостънския, Лондонския, Чешкия симфоничен оркестър, оркестъра на Лос Анджелис, Цюрих и Френския национален оркестър. Чакъров покорява и световните оперни сцени като Ковънт Гардън, Метрополитан, Миланската Ла скала, Неапол, САЩ.

снимка: директорът на Бургаската опера Александър Текелиев, който през 2008 г. постави началото на оперен фестивал в Бургас

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук