11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Заловиха телефонен измамник в Бургас, благодарение на банков служител

В отдел «Криминална полиция» при ОДМВР – Бургас е получено съобщение от клон на ДСК – Бургас за това, че възрастна жена е пожелала да изтегли сумата от 10 000 лв., вероятно подведена от телефонни измамници. Желанието на 73 годишна бургазлийка, живееща на улица «Славянска», направило впечатление на банковия служител, който алармирал ръководството на ДСК, а оттам съобщението достиганол до полицейските служители. Сформиран е екип, като са извършени множество оперативно-издирвателни и заградителни действия, чрез които да бъде задържан получателят на парите от телефонната измама.

Буз да подозира нищо, 73 годишната бургазлийка изтеглила сумата от 10 000 лв. и се отправила към дома си, постоянно разговаряйки по мобилния телефон. Прибирайки се жената сложила сумата, изтеглена от банката и наличните в дома си 1 680 лв. в найлонова торбичка, която пуснала през прозореца на жилището си, подчинявайки се на гласа в телефонната слушалка.

Непосредствено след вземането на торбичката със сумата от 11 680 лв., служителите от отдел «Криминална полиция» при ОДМВР – Бургас и Първо Районно управление – Бургас задържали криминално проявения П.К., 52 годишен от с. Сирищник, общ. Ковачевци, обл. Перник.

След разговор с 73 годишната потърпевша е констатирано, че жената е заблудена по схемата «оказване на съдействие на полицейски служители за задържането на телефонни измамници». Първоначално е потърсена по телефона от непознат глас, който й наредил да предаде всички налични в дома и по банкови сметки пари, а след това последвало ново телефонно обаждане от мъж, представил се за полицейски служител, който я успокоил и обяснил, че предаването на парите и ценостите може да се осъществи безпрепятствено, тъй като след задържането на телефонните измамници, същите ще й бъдат върнати с прокурорско постановление. Жената се предоверила на «мнимия полицай», отишла в банката, изтеглила крупната парична сума и единствено бързата и адекватна полицейска намеса, подкрепена от прозорливостта на банковия служител, предотвратила извършването на поредната телефонна измама.

П.К. е задържан за срок от 24 часа, като се извършват действия по проверка съпричастността му и към други подобни телефонни измами, извършени на територията на Бургаски регион.

По случая е образувано бързо полицейско производство.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук