12.6 C
Бургас
вторник, април 30, 2024

Замърсена ли е морската вода в Бургаско, питат от Синята коалиция

 Ръководството на РИОКОЗ в Бургас да даде подробна информация  за местата, където морската вода в Бургаска област е замърсена. Затова настояват от „Синята коалиция“ в града. В организацията на сините са притеснени от данните, които РИОКОЗ разпространи в бюлетина си за наличие на „нестандартни резултати“ от проведено санитарно микробиологично изследване. В бюлетина на държавната инспекция са посочени 5 „нестандартни“ проби на морска вода и 7 „нестандартни“ проби на питейна вода.
more1.jpgОбщинският съветник Вълчо Чолаков изпрати писмо до директора на РИОКОЗ – Бургас д- р Светла Станчева, в което поставя изключително важни въпроси за здравето на бургазлии и настоява за бърз отговор.  В писмото Чолаков пита дали посочените „нестандартни проби“ имат връзка с 22- та случая на регистрирани ентероколити. Той пита къде се намират местата, от които са взети пробите и какви рискове за здравето на населението крият те?!
„Аз самият съм баща и като отговорен родител искам да знам къде мога да заведа детето си на плаж и от коя чешма не мога да му дам да пие вода“, разтревожено обяснява Чолаков.
„Синята коалиция“ е притеснена от липсата на информация и прави връзка с друг обществен проблем. Това е липсата на информираност относно проекта за петролопровод Бургас- Александруполис. „В момента също не знаем дали има разливи от танкерите в база Росенец и корабите на пристанище Бургас. Само чуваме от рибари, че са видели петролно петно в морето или от плажуващи, че са наплескани с мазут“, коментират в щаба на сините. Според тях акваторията на Бургаския залив е на всички българи и като такива имаме право да знаем какво се случва в него. Независимо дали кораб си е изпуснал сантинните води или някое ваканционно селище е изляло фекалиите си. 
„Синята коалиция“ се ангажира своевременно да информира обществеността веднага след като получи отговор от директора на РИОКОЗ- Бургас.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук