12.1 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Започват да строят общински жилища в Бургас?

928 са семействата в Бургас, които живеят в общински жилища и плащат наем под 100 лв. на месец, но още почти толкова чакат за настаняване, се разбра днес. Проблемът с недостига на общински жилища е голям. Това признаха общинските съветници от  ГЕРБ- Бургас д-р Антонио Душепеев, Стоян Евтимов и Илиана Гъбева. Те входираха днес в общинския съвет докладна записка, която предлага промяна на нормативната база. Целта  е да се свали бюрокрацията и да се даде възможност на хората, които живеят в общински жилища да си ги закупят по данъчна оценка. „Общинският жилищен фонд е стар и амортизиран. Построен е преди повече от 25-30 години, при преобладаваща конструкция едропанелно строителство, което значително оскъпява текущата му поддръжка”, коментира д-р Душепеев.

С парите от продажбата общината ще започне да строи общински жилища на собствени терени или ще сключи договори с фирми, които да строят срещу процент обезщетение.

 

985 семейства са подали молби за картотекиране, от тях 150 са спешните случаи за настаняване. Сред тях има семейства, които живеят в мази, имат болни деца или роднини, жертви са на домашно насилие и т.н., обясни Илиана Гъбева.

 

През 2011 година са кандидатствали 123 семейства, но поради липса на свободни жилища, нито едно от тях не е настанено.

 

От ГЕРБ заявиха, че не са се отказали с  европейски пари да строят социални жилища. В момента съвместно с МРРБ се умува къде и как да бъде изграден блока, срещу който се вдигнаха живеещите в Меден Рудник от страх, че в него ще бъдат настанени ромски семейства.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук