19.3 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Започват работа по ОУП на Царево, ще има нова еко-оценка

Ще има промени по Общия устройствен план на община Царево. Това стана ясно по време на днешното заседание на Министерски съвет. В промените ще бъде включено и изработването на нова екологична оценка.

Снимка: ©news.ibox.bg

„Няма как да се ангажираме с конкретен  срок. Има процедури, които трябва да бъдат спазени – обществени обсъждания, одобрение на екологичната оценка. Няма да отнеме обаче 4 или 5 години”, увери от трибуната на НС министърът на регионалното развитие, Десислава Терзиева.

По думите й, ще бъдат спазени всички изисквания за опазване на Парк „Странджа”. „Ще се стремим да координираме екипите и в община Царево и този в дирекцията на Парка, за да се изработи един наистина качествен проект ”, каза Терзиева.

Според бившия министър на Регионалното развитие, Лиляна Павлова, сагата с плана на Царево е финиширала още през миналата година, когато този план е бил одобрен от съда. „Така вие предрешихте изхода от тази ситуация, а именно застрояване на последното незастроено кътче от българското Черноморие”, каза Павлова.

Промените в ОУП на Царево са най-правилното решение за момента, сподели и министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Тя обясни, че подобно решение ще позволи и изготвянето на една актулна екологична оценка.

„Какво правите със закона за Устройство на българското Черноморие?”, попита бившия вече министър. От думите й стана ясно, че парламентарната група на ГЕРБ ще внесе предложение за решаването на проблема, което включва: Разработване на схема за управлението на Парк „Странджа”, която да бъде приета възможно най-скоро; Изменение на ОУП на Царево в следващите 6 месеца; Възлагане на нова екологична оценка и не на последно място План и визия за управлението на Парк „Странджа”.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук