11 C
Бургас
вторник, април 23, 2024

Започва Десетия международен фестивал на православната музика в Поморие

Утре, 7 юни 2013 г., се открива десетото юбилейно издание на Международния фестивал на православната музика „Света Богородица – Достойно есть”. Програмата започва в 19:00 часа, когато тържествено ще бъде посрещната иконата „Св. Богородица – Достойно Есть” и с литийно шествие от кафе „Градина” чудотворната икона ще бъде придружена до храм „Свето Рождество Богородично”, където Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий ще отслужи молебен и водосвет за здраве. След това литийното шествие ще продължи до площад „Св. Св. Кирил и Методий”, където ще се състои официалното откриване на фестивала.

По време на церемонията, кметът на община Поморие Иван Алексиев ще връчи плакет „Почетен гражданин” на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникии. Той бе удостоен с почетното звание с решение на Общински съвет Поморие в края на 2012 година.

Тази година във фестивала ще се включат 24 хора от девет държави – Русия, Украйна, Молдова, Гърция, Румъния, Сърбия, Холандия и Франция. До 11 юни, със своите песнопения, те ще превърнат Поморие във духовен център, за което ще допринесе и чудодейната икона „Света Богородица – Достойно есть”, която ще бъде изложена в храм „Свето Рождество Богородично”  за поклонение по време на фестивалните дни. По инициатива на кмета Иван Алексиев, с благословията на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, светият синод даде разрешение иконата да бъде пренесена от храм „Свети Александър Невски”, София, в Поморие.

Международният фестивал на православната музика  се организира от Община Поморие и Сливенска Митрополия и се провежда под патронажа на кмета Иван Алексиев и Н. В. Пр. Сливенския митрополит Йоаникий.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук