15.4 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Започва изграждането на Център за настаняване от семеен тип в Поморие

Днес в Поморие кметът на града Иван Алексиев и областият управител Константин Гребенаров направиха  първа копка за изграждане на Център от семеен тип. В него ще бъдат настанени 12 деца с увреждания 3 до 18 години .  Проектът е финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013, в изпълнение на договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Стойността на проекта е 759 304,74 лв., от които 645 409,03 лв. са съфинансиране от Европейски фонд „Регионално развитие”.

Центърът трябва да е готов на 16 март 2014 година, но от общината в Поморие се надяват строителството му да пруключи по-бързо.

Той се намира в градска среда, зад манастир „Св. Георги”.

До момента в областта има изградени 10 подобни жилища за деца от домовете, които да растата и да се възпитават в среда, близка до семейната.

„Този проект е част от областната стратегия за реализиране на социални дейности и е съфинансиран от Европейски фонд регионално развитие, крайният срок за приключване на проекта е 16.03.2014 г. В новия център ще се настанят 12 деца, които сега са в специализираните институции и ще има 2 места за прием на деца по спешност. Тук те ще имат всички необходими условия за социализация и ще растат в среда близка до семейната.” – каза кметът Иван Алексиев.

 Областният управител Константин Гребенаров обясни, че стратегията е разработена през 2010 г. и цели деинституционализацията на големите заведения, в които има събрани между 50 и 100 деца. „Извеждането им от там ще позволи на децата да растат нормално и да се развиват” – добави Гребенаров. Той поздрави Община Поморие, в лицето на кмета Алексиев за това, че се включи в стратегията.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук