13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Реставрират църквата „Св. Йоан Алитургетос“ в Несебър с пари от американското посолство

В понеделник ще бъде даден официален старт на проекта за консервация и реставрация на средновековната църква от 14-ти век в стария град на Несебър. Събитието ще започне с церемония по посрещане на посланика на САЩ Марси Б. Рийс пред Крепостните стени на града на ЮНЕСКО. 700 000 долара отпуска американското посолство за реставрация и саниране на несебърската църква.„Св. Йоан Алитургетос“, известна още  като „Св. Йоан Неосветени“,  е една от най-красивите несебърски църкви и е включена в туристическия маршрут „Духовен път“, който обхваща всички реставрирани храмове в града на ЮНЕСКО.

Църквата е построена през XIII-XIV век и има размери 18,5 x 10,25 м. Тя е засегната силно от Чирпанското земетресение през 1913 година, но още преди това не функционира. Според легендата църквата изобщо не е освещавана (оттам и името ѝ – „алитургетос“ е „неосветен“ на гръцки), тъй като по време на строежа загива един от работниците. В същото време, според някои източници, в църквата са провеждани богослужения.

Макар и не добре запазена и пострадала от земетресението през 1913 г., църквата бележи върховия етап в строителството на култови сгради през този бляскав предренесансов период на средновековна България.

Църквата е кръстокуполна, с квадратен наос и просторен притвор. В средата на наоса се издигат четири колони, поддържащи висок тесен купол. Най-характерни са фасадите на църквата. Тук живописният стил е достигнал най-високото си развитие. Чрез умело редуване на белите каменни блокове и червени тухлички, комбинирани с керамични панички, са получени най-различни орнаменти, които представляват истински многоцветни шевици. Всички фасади са разработени по различен начин. Особено красиво е изработена запазената източна фасада на църквата, с нейните три разчленени апсиди, украсени със сройни ниши и елегантни аркатури.

 

 

 

Напомняме, че по проекта „Вяра в Несебър“ бяха реставрирани църквите „Св. Йоан Кръстител“, северният двор на църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил“, както и двора около църквата „Св. Спас“.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук