6.5 C
Бургас
понеделник, май 6, 2024

Започна изграждането на канална помпена станция с напорен тръбопровод в с. Тънково

Започна изграждането на канална помпена станция с напорен тръбопровод от с. Тънково до КПС № 15. Първата копка на обекта направиха днес кметът на община Несебър Николай Димитров, председателят на Общинския съвет Благой Филипов и кметът на селото Христо Николов. 

Обектът е заложен в капиталовата програма на община Несебър и се финансира от бюджета й. Проектът предвижда изграждане на канална помпена станция „Тънково“, напорен тръбопровод с дължина 3818 м и гравитачен участък с дължина 371 м. Малко преди символичната първа копка, в словото си и кметът Николай Димитров, и председателят Благой Филипов бяха единодушни, че благодарение на общите усилия на Общинска администрация и Общински съвет, този инфраструктурен проект с местно значение ще подобри условията за живот на жители на Тънково.

Градоначалникът припомни, че проектите в населеното място следват своя логичен порядък и след като в края на 2013 година започна изграждането на Интегрирания воден цикъл в Тънково с европейски пари и той е към своя край, днешната първа копка е втората последователна стъпка, чиято цел е  отвеждане на отпадните битови води от канализационната мрежа на селото и тяхното заустване в черпателния резервоар на изградената канална помпена станция № 15, ситуирана в индустриалната зона на к.к. „Слънчев бряг“. Оттам пък ще се отвеждат към реконструираната и модернизирана пречиствателна станция в Равда.

На днешното събитие  стана ясно, че община Несебър  напредва и с проекти  във водния сектор, които ще се осъществят в селата Гюльовца  и Оризаре. Предстои  изграждането на канализационната мрежа в село Гюльовца, която заедно  с тази  на село Оризаре, представляват общ интегриран воден проект. Предвижда се изграждането на обща, локална пречиствателна станция, която ще се намира в землището на село Оризаре и ще обслужва двете села.

На днешната първа копка присъстваха секретарят на община Несебър Стойко Стоянов, заместник-кметовете Виктор Борисов и Лазар Япаджиев,  Галя Бабева – началник-отдел „Управление на проекти по ЕФ“, Сюрея Исуф – началник-отдел „Инвестиционна политика“, Динко Войнов – началник-отдел „Инвеститорски контрол“, Златин Чаушев – началник-отдел „Несебър-Световно наследство“, представители на фирмата-изпълнител на обекта, жители на селото.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук